Természet MTI 2011. augusztus. 13. 13:33

Rejtélyes algák gyilkolják a vaddisznókat Bretagne-ban

Tömeges vaddisznópusztulást észleltek júliusban a bretagne-i partoknál: a hekatombát a vizsgálatok szerint zöld algák által kibocsátott mérgező gáz okozta.

A környezetvédők és tudósok követelésére Nathalie Kosciusco-Morizet francia környezetvédelmi miniszter a héten elrendelte azoknak a strandoknak a bezárását, ahol nem lehet naponta összegyűjteni a zöld algákat - közölte a Le Monde című francia napilap internetes kiadása.

Július eleje óta 36 vaddisznó és egy nutria pusztul el rejtélyes módon a saint-brieuci öbölnél. A tömeges elhullást a zöld algák bomlásakor keletkező kénhidrogén – vagy más néven hidrogén-szulfid – okozta a nyugat-franciaországi Cotes-d'Armor megyei prefektúra közleménye szerint.

A gyanú azután esett a zöld algákra, hogy egy nutria tüdejében kénhidrogént találtak, akárcsak hét korábban felboncolt vaddisznó közül hatnak a tüdejében.

Az állatokra Morieux község partvidékén, a Gouessant folyó torkolatánál bukkantak. A tetemeken nem látszottak sérülések, és a bakteriológiai vizsgálat eredménye is negatív volt.

Vizsgálat folyik annak megállapítására is, hogy kénhidrogén-kibocsátás okozta-e 2009-ben Thierry Morfoisse szemétszállító sofőr halálát, aki a tengerparton összegyűjtött algákat szállította annak idején.

A zöld algák természetes állapotban a tengerben élnek. A műtrágyákban lévő nitrátok hatására elszaporodhatnak bizonyos körülmények – alacsony vízszint, lassú vízmozgás, hőség és napsütés – közepette. Friss állapotban ártalmatlanok, de rothadás közben halálos mérgező gázt bocsátanak ki.

A jelenség nyolc bretagne-i öblöt érint. A hatóságok algamentesítési programot fogadtak el 2010-2014-re, amelynek a becsült költsége eléri a 134 millió eurót (36,7 milliárd forintot).

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?