A szervezők alulbecsülték a sportolók étvágyát, így hat nappal az olimpiai falu megnyitása után újra kell gondolni az élelmiszeradagokat.
A szervezők alulbecsülték a keresletet bizonyos élelmiszerek után, egyes ételeket, például a tojást már porciózni kellett szerda reggel – írja a francia L’Équipe. A lap beszámolója szerint, ahogy a megnyitása után hat nappal egyre több sportoló érkezik az olimpiai faluba, úgy növekszik a kereslet bizonyos élelmiszerek után.
Az olimpia hivatalos cateringpartnere, a Sodexo Live! a lapnak elismerte, hogy valóban „nagyon magas a kereslet” bizonyos élelmiszerek után, amelyeknek a mennyiségét növelni fogják annak érdekében, hogy kielégítsék a sportolói igényeket. Első körben a grillezett húsokból és a tojásból nem volt elég, utóbbit már porciózták a szerdai reggelinél.
Az előzetes becslések alapján az olimpiai faluban várhatóan több mint 13 millió adag élelmiszert kell majd a különböző éttermeknek felszolgálniuk (ez a mennyiség az olimpiai és paralimpiai játékok kétszer 15 napos időszakára vonatkozik; a BBC szerint ez tíz foci-vébére elegendő ételt jelent).
A cateringszolgáltatók számára komoly feladatot jelent a mintegy 15 ezer sportoló, valamint a segítők, edzők, szervezők és önkéntesek kiszolgálása. Az esettel kapcsolatban megszólalt a Carrefour-csoport szóvivője is. A vállalatok a friss ételek szállítására szerződtek, bár a tojásokért nem ők felelnek, a szóvivő elmondta, hogy nekik is felül kell majd vizsgálniuk az eredetileg tervezett mennyiségeket, de azt gondolja, hogy képesek lesznek kielégíteni az igényeket.
A szervezők egyébként mindent megtesznek annak érdekében, hogy a párizsi olimpia az eddigi legzöldebb olimpia legyen. Az elmúlt négy évben azon dolgoztak, hogy kidolgozzanak egy olyan étkeztetési rendszert, amivel a 2012-es londoni rendezvényhez képest meg tudják felezni az ételek előállításának karbonlábnyomát.
Az ételek hozzávalóinak negyedét Párizs 250 kilométeres körzetéből szerzik majd be, ezeknek a 20%-a bio minősítéssel rendelkezik. A húst, a tejet és a tojást is Franciaországból szerzik be, és a felszolgált ételek harmada növényi alapú. Emellett kétszáz víz-, gyümölcslé- és üdítőkutat helyeztek el az olimpiai faluban, valamint repoharakat kínálnak majd a sportolóknak – írja a BBC.
A fenntarthatóság jegyében az ágyak is kartonból készültek, illetve a szervezők eredetileg légkondikkal sem terveztek, ezt végül az erőteljes sportolói ellenállás miatt részben elvetették, és 2500 gépet rendeltek az olimpiai faluba. Amellett, hogy a legzöldebb, a legolcsóbb olimpiát is szerették volna megvalósítani a szervezők, ez azonban nem sikerült.
Kiemelt képünkön az olimpiai falu. Forrás: AFP / Emmanuel Dunand
Kovács Kokó István: Nem baltával rontok be az irodába
Gazdasági és jogi átvilágítást ígért a Magyar Ökölvívó Szakszövetség újonnan megválasztott elnöke, Kovács Kokó István. Atlanta olimpiai bajnoka a rá váró feladatok mellett beszélt arról, mekkora szerepe lehetett a politikának a megválasztásában, miként alakult a viszonya Erdei Zsolttal, miért indul nála hatalmas mínusszal a szövetségi kapitány, és hogy miért ilyen határozott a véleménye Imane Helif ügyéről. Interjú.