Sport Fekő Ádám 2020. november. 13. 08:36

Így válik mítosszá egy különösen rossznak indult meccs

Üres stadionba kimenni válogatott meccsre rettentő lehangoló. Egészen addig, ameddig Szoboszlai Dominik nem rúgja ki a válogatottat az Európa-bajnokságra. Riportnak induló lelkendezés a helyszínről.

Amikor azokról az időkről szoktam pár barátommal nosztalgiázni, amikor még anyám rettegett, ha meccsre mentem, általában üveget dobáló fradistákra vagy oszlopméretű újpestiekre gondoltam, nem valami világjárványra. De hát változik a világ, egy évvel ezelőtt be se engedtek volna stadionba arcot eltakaró maszkban, miközben csütörtök este a Puskás Arénába anélkül nem léphettem volna be. Meg a stadion sem azért volt üres, mert már tét nélküli selejtezőt játszik a magyar válogatott Andorra ellen, hanem azért, mert egy ideig este nyolc után az utcára sem lehet kimenni.

Hogy mekkora a baj, azt jól jelzi, hogy még a Csányi Sándor vezette Magyar Labdarúgó-szövetség is csak hétfő este tudta meg Orbán Viktortól, hogy bár az UEFA papíron engedélyezné, még a stadion egyharmadát sem lehet megtölteni nézőkkel – se a csütörtök esti Izland elleni Eb-pótselejtezőn, se a következő egy hétben rendezett Nemzetek Ligája-meccseken.

Ez a pótselejtező eleve rossz csillag alatt született: eredetileg nemcsak le kellett volna mennie idén tavasszal, de már azon az Európa-bajnokságon is túl kellett volna lenni – többek közt egy budapesti helyszínnel –, amire kijuthat Magyarország.

Ehhez képest Európa-bajnokság 2021-ben lesz, mert a nyáron nem hogy legendás meccseknek nem örülhettünk, de az is ajándék volt, hogy végre kiülhetünk kocsmázni a barátainkkal.

De maga a magyar válogatott is kicsit úgy jutott el idáig, mint ahogy a Barátok köztöt húzzák el valahogy még pár száz résszel: papíron már a Szlovákia elleni debütáló meccsen el kellett volna engedni ezt az Európa-bajnokság dolgot, aztán valahogy addig ment a dolog, hogy még a budapesti visszavágón is hihettünk valamiben.

Nagyon nehéz nem apátiába merülni egy szurkolók nélküli meccsen még akkor is, ha nekem csak azért nem gyerekkori vágyam a válogatottnak szurkolni Európa- vagy világbajnokságon, mert az már 2016-ban teljesült. Persze gyerekként nem fogalmaztam meg maximális számot (egy), szóval jó az másodszorra is.

Azt mostanra már sokan leírták, mi volt konkrétan a meccsen: egészen csodálatos győzelem, Nego egyenlítése és a még rossz napján is egészen lenyűgöző dolgokra képes Szoboszlai fordítása, Magyarország kint van az Európa-bajnokságon. De ez igazából nem mond el mindent, ekkora meccsről ugyanis egyszerűen nem lehet pátosz nélkül beszélni.

Szoboszlai hosszabbításban lőtt gólja ugyanis tipikusan az a gól volt, amiért meccsre járni nem sportbeli élvezet, hanem valamiféle törzsi rítus. Ami miatt ha azt mondja valaki, "megyek meccsre", akkor még a fociba be nem avatottak is tudják, hogy valami fontos dologról van szó, aminek az idejére nem érdemes születésnapot szervezni. Egy ilyen gólban hirtelen összeáll minden: a töküres stadionban már nem az korábban nyomasztónak tűnt szellőzőrendszer az egyetlen hang, amit folyamatosan hall az ember, hanem a játékosok öröme (és a magyar médiamunkások boldog bazmegolásai). Egy kicsit eltűnik a tonnányi frusztráció, értelmet nyernek az elmúlt hónapok kihagyott nyaralásai, unalmas otthon töltött percei.

A gólöröm pár percében a foci megszűnik politikai ügy lenni: egy rövid ideig még nem jut eszébe senkinek, mennyire unalmas lesz nyárig hallgatni a "Viktor megcsinálta" – "De hát Nego is migráns hátterű" alapállásokból induló vitákat, a kormánypárti politikusok önigazolását, és az ellenzék hirtelen hangsúlyosabbá vált futballrajongását.

Az ilyen meccsek azok, amikre évek múlva is emlékezni fog mindenki: egy ideig még viszonylag pontosan idézve a futballgyilkos Izlandra és a nézhetetlenül rossz első félidőre is, hogy aztán szép lassan mítosszá váljon, miképp tudta az ország egy részének bearanyozni a csütörtök estéjét úgy, hogy hetek óta csak halálesetekről és kijárási tilalomról lehetett beszélni.

Ettől persze még pénteken sem lesz jobb a vírushelyzet, de az akkor sem lett volna jobb, ha kikap Magyarország. Így viszont legalább már nagyjából be lehet lőni az időpontot, amikor Magyarország 2016 után megint különösen vidám hellyé válhat két hétre: valamikor 2021 júniusában. Addig már csak el kell jutni valahogy.

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.