Jennette Palcic Moreno, a houstoni gyermektáplálkozás kutatóközpont munkatársa és kollégái Texas állam legnagyobb...
Jennette Palcic Moreno, a houstoni gyermektáplálkozás kutatóközpont munkatársa és kollégái Texas állam legnagyobb városának iskoláiban vizsgálták három véletlenül kisorsolt napon a diákok étkezését. Kétezernél több ebédet elemeztek, és a 7-8 éves gyerekek egyharmadának az otthoni ebédjét is ugyanolyan részletességgel vizsgálták. Úgy gondolták eleinte, hogy a szülők - akik azt mondták, hogy a legegészségesebb kosztot adják gyermekeiknek - korszerűbben etetik őket, mint az iskolai menza, de a fordítottja derült ki.
Általában a déli iskolai ennivaló lényegesen több gyümölcsöt, zöldséget és könnyű tejterméket tartalmazott, mint az otthoni koszt, amelynek lényegét zsírral és cukorral teli gyorsételek képezték. Az otthoni innivaló is főleg cukrozott, higított gyümölcslé volt.
Kiderült az is, hogy odahaza a gyerekek 45 százaléka kapott délben gyümölcsöt, az iskolában ez 76 százalék. A zöldségek aránya 13 százalék, illetve 30 százalék volt. Sovány tejterméket otthon az iskolások 42 százaléka fogyasztott, az iskolában 70 százalékuk. Cukorban és zsírban gazdag étel az iskolában csak 17 százalék volt, odahaza viszont 60 százalék, cukros üdítő az iskolában 0,3 százalék, otthon pedig 47 százalék. Mindez otthon erősen hizlaló kosztot jelent.
Az Egyesült Államokban az elhízás egyébként jellemzően már gyermekkorban kezdődik: minden harmadik amerikai gyerek túlsúlyos vagy kövér - írja Matos Lajos, az MTI szakértője.