Shake MTI 2014. június. 23. 18:45

Durván visszaesett a vadon élő zsiráfok száma a közelmúltban

Az emberi tevékenység, orvvadászat és a háborús konfliktusok miatt 10 év alatt 40 százalékkal kevesebb lett a zsiráf Afrikában.

Az elmúlt évtizedben 40 százalékkal csökkent az afrikai zsiráfpopuláció nagysága az emberi tevékenység, orvvadászat és a háborús konfliktusok miatt egy természetvédelmi szervezet szerint.

A zsiráfszámlálásokat támogató Afrikai Vadvédelmi Alapítvány (AWF) adatai szerint a Nigerben őshonos nyugat-afrikai zsiráf egyedszáma ma körülbelül 400, a csak Kenyában és Ugandában élő Rotschild-zsiráf populációja mintegy ezerre rúg. 

Az alapítvány úgy véli, hogy az afrikai zsiráfok száma lényegesen kisebb, mint az elefántoké, becslései szerint a fekete kontinens félmilliós elefántpopulációjának egyötödét teszik ki a világ legmagasabb emlősei.

Az afrikai szavannák lakói régebben számos helyen megtalálhatók voltak a Szaharától délre, de ma már csak elszigetelt populációik maradtak fenn. Kilenc alfaja ismert: az angolai, a szudáni, a közép-afrikai, a núbiai, a csád, a fokföldi, Rotschild, a maszáj és a Thornicroft zsiráf.

Az AWF a zsiráfok megóvására alakult Giraffe Conservation Foundation (GCF) jövő év elején tervezi közzétenni átfogó jelentését az Afrikában élő zsiráfpopulációk nagyságáról, állapotáról.

Élet+Stílus Csatlós Hanna 2020. október. 01. 19:46

A vörösiszap-katasztrófa az egyik közösséget szétzilálta, a másikat megerősítette

Magyarországon első alkalommal került sor egy ipari-természeti katasztrófa hosszú távú hatásainak komplex kutatására. Pszichológus, kommunikációkutató, lelkipásztor és szociológusok bevonásával vizsgálták meg, hogy tíz évvel a vörösiszapömlés után milyen állapotban van a három érintett település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely lakossága. A kutatás a koronavírus-járvány hosszútávú kezelésére vonatkozóan is fontos következtetéseket tartogat.