Kibírja a sós talajt egy új rizsfajta
Fülöp-szigeteki kutatók olyan rizsfajtát fejlesztettek ki, amely nagyon sós talajban is képes fejlődni.
A növény levelein lévő spórái segítségével választja ki a sót, így azokon a tengerparti területeken is lehet termelni, amelyeket a tengervíz gyakran eláraszt – mondta Kshirod Jena, a Fülöp-szigeteki Rizskutató Intézet munkatársa.
A kifejlesztett rizsfajta kétszer annyi sót visel el, mint a korábbi fajok. Jena szerint kifejlesztése igazi áttörés: először sikerült egy sótűrő, de nem ehető vadon termő rizsfajt termeszthető fajjal keresztezni.
Az ilyen különböző örökítőanyaggal rendelkező növényeknél általában nem indul fejlődésnek a csíra, Jena kutatócsapatának 34 ezer keresztezésből sikerült három csírát nyernie, közülük is csak egy maradt életben.
Az új faj négy-öt éven belül már vetőmagként is rendelkezésre áll majd a szakértők szerint.
A világon elfogyasztott rizs mennyiségének kilencven százaléka Ázsiából származik. A vetési területek tizenkét százaléka, vagyis húszmillió hektár erősen sós terület.