2012. április. 13. 07:35 MTI Utolsó frissítés: 2012. április. 13. 07:31 Shake

Hetvenöt éve fuvaroz a legidősebb New York-i taxis

Hetvenöt éve kezdett dolgozni New York legöregebb taxisa, aki idén 92 éves. John Footman 17 évesen jutott "vezetői" munkához, azaz 1937-ben kezdett taxizni. Akkor még fél dollárba került 1 mérföldnyi viteldíj, a fajgyűlölet pedig annyira heves volt, hogy sok fehér utas, miután leintette a kocsit, inkább be se szállt, amikor meglátta, hogy fekete a sofőr.

A harmincas évek végén még jóval kevesebb autó volt az utakon, és sokkal komótosabban közlekedtek, már csak azért is, mert csúcssebességük 70-80 kilométer volt óránként.

"A rasszizmus New Yorkban is érezhetően jelen volt, de délhez képest apró kellemetlenség volt csupán" - emlékezik vissza Footman, aki nagyra értékeli Franklin Delano Rooseveltet, az Egyesült Államok akkori elnökét. "Jó ember volt, sokat tett, hogy a feketék könnyebben boldoguljanak" - idézi a férfit a The Daily Telegraph című brit lap.    

A taxis kora miatt egy ideje csak hétvégéken dolgozik, és akkor is főként reggelente, amikor még csendesek és kihaltak az utcák. New York úthálózatát jobban ismeri, mint a tenyerét. Az épületek közül sok kicserélődött ugyan 75 év alatt, de az utak ugyanazok maradtak.

Feltehetően Footman autózott a legtöbbet New Yorkban, több százezer mérföld van mögötte. Hosszú pályafutása során sok hírességet fuvarozott, közülük legjobban John Wayne és Rock Hudson színészekre emlékszik. Mindketten már rég halottak.

Footman híresen udvarias az utasokkal, tavaly mégis akadt egy, aki hivatalosan panaszkodott rá, amiért nem engedte kiszállni a forgalmas utca kellős közepén. Amikor belépett a bírósági terembe, és a bíró szembesült azzal, hogy Footmant vádolják durvasággal, azonnal ejtette az ügyet, amelynek következményeként viszont orvosi ellenőrzésre kellett mennie. Annyira jónak találták egészségét és érzékszervei működését, hogy 2014-ig meghosszabbították taxizási engedélyét.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.