2011. május. 27. 12:29 life-style.hu Utolsó frissítés: 2011. május. 27. 11:31 Shake

Online térképen nézhető meg Európa légszennyezettsége

Az ide kattintva elérhető térképek első alkalommal teszik láthatóvá Európa légszennyezésének legfőbb diffúz, azaz...

Az ide kattintva elérhető térképek első alkalommal teszik láthatóvá Európa légszennyezésének legfőbb diffúz, azaz elszórtan elhelyezkedő forrásait, így például a közlekedést és a repülést. A 32 térkép 5 kilométeres felbontással mutatja be a szennyezőanyagok - egyebek közt a nitrogén-oxidok (NO), a kén-oxidok (SO), a szén-monoxid (CO), az ammónia (NH3) és a szálló por (PM10) - kibocsátásának helyét.
   
"Az új nyilvántartás elengedhetetlen információkkal látja el a lakosságot. A térképek azt a célt szolgálják, hogy még jobban tudatosítsák az emberekben, honnan származik légszennyezés" - idézi az Európai Környezetvédelmi Ügynökség közleménye Janez Potocnik környezetvédelmi biztost.
   
Jacqueline McGlade professzor, a koppenhágai székhelyű ügynökség ügyvezető igazgatója szerint "a légszennyezés súlyos veszélyt jelent, különösen a kockázatnak kitett csoportok, így a gyermekek és a légzőszervi megbetegedésben szenvedők egészségére. E térképeken keresztül a lakosok tájékozódhatnak a lakóhelyük környékén a közlekedésből, a háztartásokból és más forrásokból származó légszennyezésről; ez az új lehetőség a polgárokat cselekvésre, a hatóságokat pedig változtatásokra sarkallja" - idézik a kommünikében.
   
Az új térképek kiegészítik az egyes ipari létesítmények - azaz a pontszerű szennyező források - kibocsátását rögzítő Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és Hulladékszállítási Nyilvántartás (E-PRTR) 2009-ben létrehozott adatbázisát. További, a vizeket és a talajt érintő, diffúz forrásokból származó szennyezésekkel kapcsolatosan a következő években várhatóak adatok.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?