2011. május. 13. 17:11 life-style.hu Utolsó frissítés: 2011. május. 13. 17:12 Shake

Spar: a mérgező liszt a gyártó hibája

A társaság pénteken közleményben reagált arra, hogy a Figyelő cikke szerint F2-toxinnal szennyezett lisztet vásároltak...

A társaság pénteken közleményben reagált arra, hogy a Figyelő cikke szerint F2-toxinnal szennyezett lisztet vásároltak egy Spar-üzletben. "A Sparnak mint kereskedőnek nincs tudomása arról, hogy a termék gyártója milyen alapanyagokat használ a gyártás során" - hangsúlyozta a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. A cég állásfoglalásában jelzi: a jogszabályokban meghatározott előírások szerinti minőségű terméket, és arra vonatkozó garanciát kér a szállítóktól. Ugyanakkor jelezte: a természetesen ebben az esetben is a cégcsoport a szükséges intézkedéseket megteszi. A Spar felszólította a lisztet előállító Pannonmill céget, hogy haladéktalanul, hitelt érdemlően nyilatkozzon a szállított liszt minőségéről. A Spar közleményében rámutat: kereskedői munkája során kiemelten fontosnak tartja az élelmiszerbiztonsággal és az egészséggel kapcsolatos szempontokat, és minden tőle elvárhatót megtesz ennek érdekében. A társaság megjegyezte: a Figyelőben megjelent cikk állításai a komáromi búza finomlisztre vonatkozón nem bizonyítottak hitelt érdemlően, ugyanakkor a Spart negatív színben tüntetik fel.

A társaság közleményében kitér arra, hogy az utóbbi időszakban a gabonákkal kapcsolatos piaci helyzet hektikus volt, problémákkal, érdekütközésekkel tarkítva. Ezek egyik, a vásárlókat is negatívan érintő végeredménye a liszt és egyes sütőipari termékek fogyasztói árának az átlagot messze meghaladó emelkedése volt. A Spar rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a termelésben és a termesztésben, valamint a feldolgozásban érintett piaci szereplők érdekellentéteinek káros következményei a fogyasztókon és kereskedőkön csapódnak le.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.