Új sorozatot indítunk a life-style.hu gasztro rovatában. A világ legegyszerűbb receptjei - szerintünk.
Új sorozatot indítunk a life-style.hu gasztro rovatában. A világ legegyszerűbb receptjei - szerintünk. Nyilván lesz közöttük olyan, amelyet az olvasók egy része nem talál majd elég könnyűnek, de hetente jelentkezünk új megoldással és ahogy gyűlnek a receptek, egészen biztosan mindenki talál majd köztük kedvérevalót. Tervbe vettünk jónéhány zöldséges ételt, a por nélküli pudingról is beszélünk hamarosan és persze a sütemények sem maradhatnak ki. Korábbi receptjeinkből itt válogathat még, kattintson!
Ehhez a recepthez egy 5 kilós nyakvégi, csontos tarja darabra, vagy két darab kb. 2 kilós csont nélküli tarjára lesz szükségünk, bőrös kiadásban. Ez az adag úgy nagyjából 8-10 főre lesz elég.
Az első szabály, hogy jó előre vadásszuk le a húst a hentestől, egybesültnek való, minőségi darabokat ugyanis nehéz beszerezni. Ne magyarázkodjunk a hentesnek túl sokat azzal kapcsolatban, hogy milyen húst szeretnénk. Tapasztalatból tudjuk, hogy szakzsargonok nélkül az eredmény ritkán lesz tökéletes, ráadásul – a hűhó miatt – azonnali drámai fejcsóválásra és legalább másfélszeres felárra számíthatunk.
A mi jól bevált tippünk, hogy keresünk a húsról egy igazolványképet a neten (a varázsszó ez alkalommal: shoulder pork joint), és dugjuk a képet a hentes orra alá. Ezután nézzünk mélyen a szemébe, és közöljük vele, hogy csakis egy hasonlóan jóképű darabért vagyunk hajlandóak fizetni – ez persze alapvetően női praktika, de merészebb férfiak is próbát tehetnek. Öt kiló hús remek bevétel, így felárról szó sem lehet, viszont ígérjük meg, ha kielégítő a kiszolgálás, máskor is feldobjuk az üzletet, és hozzá fordulunk extra igényeinkkel.
Miután megvan a hús, a köretnek való burgonya kiválasztása lesz még nagyon fontos feladat. A Charlotte a legideálisabb krumplifajta ehhez a recepthez, de azt nem mindig lehet kapni a piacokon. Ne csüggedjünk, egyéb fajta is bőven megfelel, amíg az viaszos típusú, mert néhány „lisztes” vagy „szétesős” példány (amelyek csakis a krumplipüréhez alkalmasak) csúnyán összetöttyed sütés közben, Márpedig egy csúnyán sikerült köret egészen másfajta sokkot fog okozni a vacsoravendégek között, mint amire Jamie disznósültjével áhítozunk.
A mi jól bevált tippünk, hogy keresünk a húsról egy igazolványképet a neten (a varázsszó ez alkalommal: shoulder pork joint), és dugjuk a képet a hentes orra alá. Ezután nézzünk mélyen a szemébe, és közöljük vele, hogy csakis egy hasonlóan jóképű darabért vagyunk hajlandóak fizetni – ez persze alapvetően női praktika, de merészebb férfiak is próbát tehetnek. Öt kiló hús remek bevétel, így felárról szó sem lehet, viszont ígérjük meg, ha kielégítő a kiszolgálás, máskor is feldobjuk az üzletet, és hozzá fordulunk extra igényeinkkel.
Jamie disznósültjének hozzávalói:
- 5 kiló vagy 2x2.5 kiló bőrös tarja
- 200 g vagy fél üveg narancs lekvár
- 2 evőkanál őrölt feketebors
- 2 enyhén csípős vörös chili paprika vagy erős hegyes – kimagozva, kierezve
- 1 csokor menta levele
- 1csokor petrezselyem levele
- 1 citrom leve
- kb. 20-30 egyforma méretű burgonya (ne legyenek sokkal nagyobb, mint egy billiárd golyó)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160-170 fokra. Tegyük a húst egy tepsibe, és egy nagyon éles késsel vágjunk a bőrbe csíkokat, kb. 3 centis távolságban, négyzethálós alapon. A csíkokat ne vágjuk túl mélyen és túl közel egymáshoz, mert akkor sütés közben könnyen leválnak, ez pedig rontja a végső összképet. Locsoljuk meg a húst egy kis olajjal, jó alaposan dörzsöljük be sóval és frissen őrölt fekete borssal. Ezután fedjük le jó szorosan a tepsi tetejét alufóliával, és tegyük a húst a sütőbe úgy kb. 4-5 órára. Áztassuk be a krumplikat (nem kell se pucolni, se felvágni), és keverjük össze a narancslekvárt egy teáskanál borssal, ezután a következő 3-4 órában semmi teendőnk nem lesz.
A sütési idő lejárta előtt egy fél órával osonjunk a konyhába, vegyük ki a húst a sütőből, távolítsuk el a fóliát, öntsünk le róla a zsír felét (egy keveset locsoljunk vissza a tetejére), majd toljuk vissza a húst a sütőbe, ezúttal fedetlenül.A lecsapolt zsír maradékában forgassuk meg a héjában hagyott burgonyákat, fektessük őket egymás mellé egy tepsibe, és toljuk a tepsit a hús alá. Így a jól bezsírozott krumplik legalább egy órát napozhatnak a sült árnyékában. Amikor a hús sütési ideje lejárt, vegyük ki a sültet a sütőből, öntsük le róla az összes zsiradékot és kenjük a sült bőr és a piruló hús tetejére a borsos narancslekvárt. Ezután dugjuk vissza a sültet még úgy kb. 30 percre, hogy a lekvár jól ráolvadhasson a tetejére. Ezalatt a krumplikat hagyjuk békésen napozni a második polcon. Fél óra múlva a sertés tarja kész, de a krumpliknak lehet, hogy még így is sülni kell, ez fajtától függ.
A mi jól bevált tippünk, hogy keresünk a húsról egy igazolványképet a neten (a varázsszó ez alkalommal: shoulder pork joint), és dugjuk a képet a hentes orra alá. Ezután nézzünk mélyen a szemébe, és közöljük vele, hogy csakis egy hasonlóan jóképű darabért vagyunk hajlandóak fizetni – ez persze alapvetően női praktika, de merészebb férfiak is próbát tehetnek. Öt kiló hús remek bevétel, így felárról szó sem lehet, viszont ígérjük meg, ha kielégítő a kiszolgálás, máskor is feldobjuk az üzletet, és hozzá fordulunk extra igényeinkkel.
Az utolsó fél órában azért akad még teendő, de nem lesz túl bonyolult ez sem. Magozzuk, erezzük és karikázzuk fel a chilit, vágjuk fel durván a mentát és a petrezselymet, és facsarjuk ki egy citrom levét. Amikor a hús kipihente magát, azt nem szeleteljük. Egy részét – akár csak a pekingi kacsát – közvetlen tálalás előtt egy villával „megtépkedjük”. Ezekre a letépett darabokra rámerünk egy keveset a tepsi aljában összegyűlt ragadós szószból, majd megszórjuk a húshalmot chilivel, mentával és petrezselyemmel, ezután rálocsolunk egy kevés citromlevet is. Az így beízesített halomból szed majd magának mindenki egy hús-csipesszel, és ahogy fogy a hús, úgy tépkedjük és ízesítjük tovább. A héjában sült burgonyát köretként kínáljuk, de a hús mellé kitűnőek a majonézes saláták és a savanyúságok is. A karamellizált, ragacsos, lekváros íz a citrommal, a mentával, a petrezselyemmel és a chili enyhén csípős ízével olyan páratlan édes-savanyú élménnyé teszi a porhanyósra sült húst, amelyet senki sem felejt el egyhamar.
A mi jól bevált tippünk, hogy keresünk a húsról egy igazolványképet a neten (a varázsszó ez alkalommal: shoulder pork joint), és dugjuk a képet a hentes orra alá. Ezután nézzünk mélyen a szemébe, és közöljük vele, hogy csakis egy hasonlóan jóképű darabért vagyunk hajlandóak fizetni – ez persze alapvetően női praktika, de merészebb férfiak is próbát tehetnek. Öt kiló hús remek bevétel, így felárról szó sem lehet, viszont ígérjük meg, ha kielégítő a kiszolgálás, máskor is feldobjuk az üzletet, és hozzá fordulunk extra igényeinkkel.