ÍzlelésA kávé fogyasztása előtt ajánlott megtisztítani a szájpadlást, hogy még erősebben érezzük a kávé zamatát.
Ízlelés
A kávé fogyasztása előtt ajánlott megtisztítani a szájpadlást, hogy még erősebben érezzük a kávé zamatát. Az eszpresszó kávéhoz ezért mindig kérjen egy kis pohár vizet.
Őrlés
Közvetlenül a főzés előtt darálja a kávét középfinomra. A megfelelően őrölt kávé biztosítja, hogy a víz a megfelelő sebességgel folyjon át a kávén. Ha túl finomra őröljük a kávét, akkor égett íze lesz; a durva szemcsék pedig gyenge, vizes állagot eredményeznek, és megkeserítik a kávé ízét.
Adagolás
40-50 ml vízhez 7-8 g kávé a tökéletes arány. Annak érdekében, hogy a víz a megfelelő ütemben folyjon át a kávén, jól nyomkodjuk le az őrleményt a szűrőbetétben. Az alacsonyabb fokozatú nyomás keserűbb ízt eredményez.
Víz
Ha lágy vagy szűrt vizet használunk, a kávénk nem lesz kesernyés ízű. A kemény csapvíz gátolja a kávé aromáinak kibontakozását.
Tárolás
Az őrölt kávé minősége romlik, ha 7 napnál tovább áll normál szobahőmérsékleten. Ezért azt tanácsoljuk, hogy tegye a kávészemeket légmentesen záródó tárolóban a hűtőszekrénybe. Ha egyszerre csak kisebb mennyiségeket használ, és a kávét hosszú időn keresztül tárolja, ajánljuk a mélyhűtőben való tartást.
A kávé eltarthatósága függ attól, milyen körülmények közt tároljuk:
- szobahőmérsékleten 1 hét
- hűtőszekrényben 2 hét
- mélyhűtőben 1 hónap.
Főzési módszerek
Az eszpresszó elkészítésére kiválóan alkalmas az elektromos presszógép. Csak a teljesen automata vagy fél-automata presszógép képes az ideális nyomást (9-12 bar) és a szükséges hőmérsékletet (90-95°C) biztosítani. Ha ezek a feltételek teljesülnek, az eredmény a csodálatosan aranyszínű, bársonyos és hosszan megmaradó créma, mely biztosítja, hogy az eszpresszó tovább megőrizze ízét.
A crema minőségi ismérvei
Cremának a frissen lefőzött kávé tetejét koronázó, aranybarna habot nevezzük. Igazi cremát csak akkor kapunk, ha a főzés megfelelő nyomással és hőmérsékleten történik. A crema minőségét úgy ellenőrizhetjük, hogy a tetejére csipetnyi cukrot szórunk – ha a cukor fokozatosan süllyed el, és a habréteg utána újra összeáll, akkor a crema tökéletes.
Ha többet akar tudni a minőségi kávézás titkáról, akkor a Davidoff Café oldalán mindent megtalál, kattintson!