A kövérség veszélyezteti a Földet
Szakértők szerint a G8 vezetőinek következő találkozóján a fő téma csakis a föld lakóinak kóros elhízása lehet, mert az egyre elnehezülő emberiség az egész világ gazdaságára kiható időzített bomba, amely legalább olyan mértékben veszélyezteti a Földet mint a globális felmelegedés.
Philip James táplálkozási szakértő kidolgozott ugyan irányelveket a krízis elkerülésére az ENSZ és a WHO számára, de szerinte a világ vezetőinek sürgős megállapodásra van szüksége az élelmiszer előállítási, valamint a reklámozás elképzelésekkel kapcsolatban, ha komoly eredményt akarnak elérni a kóros elhízás visszaszorításában. Az egészséges ételek árából engednie kell, az egészségtelenek reklámozását pedig nem csak a televíziókban és a rádiókban kell megtiltani, hanem az utak és a tömegközlekedési útvonalak mentén lévő óriásplakátokon is. Újra kell gondolni a gyorsétteremek és a gyors ételt előállító technológiák engedélyezését is. A lakosság ugyanis egyre nagyobb arányban hagyatkozik ezekre az éttermekre vagy a szupermarketekben kapható készételekre.
Tény, hogy az Eurostat évkönyve szerint az Egyesült Királyság lakói a legkövérebbek az Európai Unió 27 országa közül. Itt a nők egynegyede, a férfiaknak pedig az egyötöde kórosan elhízott. A szigetországot Németország majd Málta követi, de ha világviszonylatban vesszük a helyzet súlyosságát, a földön több mint 1 milliárd ember túlsúlyos és ennek a harmada a saját egészségére kórósan kövér.
A kór pedig már a gyerekre is komoly mértékben kihat. Az elmúlt két évtizedben megháromszorozódott a kövér gyerekek száma. Minden tizedik hatéves és a tinédzserek 17 százaléka a kórosan elhízott kategóriába tartozik.
A kövérség átlagosan kilenc évvel rövidíti meg az emberek életét, és felelős a magas vérnyomásért, a meddőségért, a legtöbb szívbetegségért és rákot is előidézhet. A cukorbetegség pedig általános kísérőjelensége a dagadtságnak.
„Naivság a félreinformált politikusok és az élelmiszeripar részéről ránk testálni a felelősséget, hogy mi hozzunk egészségesebb étkezési szokásokat létre, amikor a környezet, amiben élünk a legsúlyosabb módon közreműködik az egész elhízási járvány súlyosbodásában. Azt pedig még naivabb állítani, hogy ha a lakosság megteszi ezeket a változtatásokat, akkor a kövérség mint járvány egykettőre megoldódik. „–mondta Philip James, egy, az International Obesity Task Force (nemzetközi elhízás elleni egyesület) által a napokban megrendezett bostoni találkozón.
Az élelmiszeripar fél évszázada azon fáradozik, hogy a finomított ételeket olyan, legtöbbször mesterséges módszerekkel, ízfokozókkal, színezékekkel, túlcukrozva és túlsózva tegye ellenállhatatlanná, amitől az emberek nagyobb része gyakorlatilag függővé válik. A mesterivé fejlődött marketing reklámfogások a fogyasztói ízlést olyan mértékben tudják ma már befolyásolni, amely korábbi generációknál elképzelhetetlen volt.
„Ha csupán csak arra gondolunk, hogy a gyerekek váltak a reklámcélponttá az elmúlt évtizedben, már az megmutatja, hogy a gátlástalan motiváció az eladási mutatók és a fogyasztás feltornázására, túlfutott a józan ész és a társadalmi felelőségtudat határán.” - tette hozzá James.
A fent említett faktorok mellett, Philip James arra is kitért, hogy a kormányoknak természetesen a fokozott testmozgásért is tennie kell. A munkahelyeket nem úgy kellene tervezni, hogy az embereknek kevés legyen a mozgástere, hanem éppenséggel ellenkezőleg. A parkolóházakat nem kellene szaporítani, hanem a tömegközlekedésre kellene koncentrálni. Azzal a céllal, hogy az emberek minél kevesebbet használják az autójukat.
„Erről a problémáról most már nem csak beszélni kell, hanem azonnali cselekedet szükséges. A globális felmelegedést még csak most kezdtük komolyan venni, mire már talán túl késő. Az elhízás miatti egészségügyi katasztrófa komolyan fenyegeti az emberiséget, hiszen csak úgy, mint a globális felmelegedésnél a hatást elképesztően nehéz visszafordítani.”
KOB