Ételválasztásunkon látszik, ki áll mellettünk.
A sajátunktól eltérő társas közeg hatására egészségesebb ételekre esik a választásunk – derült ki nemrég a Londoni City Egyetem kutatásából.
A kívülálló csoportoktól negatívabb megítélésre számítunk, ez a félelem ösztönöz arra, hogy megpróbáljuk mérsékelni a rossz benyomást.
A kísérletsorozatban összesen ezer résztvevő bevonásával vizsgálták a társas környezet ételválasztásra gyakorolt hatását.
Az egyik helyzetben például csokoládé és mazsola közül választhattak maguknak nassolnivalót a diákok.
Tizenkét százalékuknak esett az egészségesebb opcióra a választása abban a kísérleti feltételben, amikor a saját egyetemükről állt mellettük egy másik diák.
Viszont több mint a duplájára, harmincegy százalékra emelkedett ez az érték egy idegen egyetem idegen hallgatójának jelenlétében.
Az elhízás és az egészségtelen életvitel komoly társadalmi problémává nőtte ki magát – hívják fel a figyelmet a kutatás vezetői, akik az egészséges ételek népszerűsítésére ajánlják a Psychology&Marketing című lapban publikált eredményeiket.
Az étkezések fontos szerepet töltenek be társas életünkben.
Az egészséges ételek választása ráadásul nemcsak a testünknek tesz jót, hanem mint kiderült, szociális helyzetekben előnyszerző tényezőkként tekinthetünk rájuk.
Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amelyben az élet értelmével foglalkozunk.
Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, most sokféle kedvezmény várja.