Pszichológia magazin HVG Extra Pszichológia 2020. június. 05. 11:30

Miért repülök folyton álmomban?

Álmoskönyv helyett érdemes az álmainkban elmélyedni: önmagunkat ismerhetjük meg.

Miért tér vissza álmomban rendszeresen a nagyanyám?

Mi okozhatja a rémálmokat?

Lehet-e tudatosan álmodni?

Hogyan alakítja filmmé az agyunk az álmot?

Mit jelenthetnek az egyes szimbólumok?

Hogyan fogjunk hozzá álmaink megfejtéséhez?

Mit jelent az álomtársulás?

Ha tudatosan figyeljük, rögzítjük és követjük az álmainkat, nemcsak a kreativitásunkat és a problémamegoldó képességünket fejleszthetjük, de nagyobb önbizalomra, fejlettebb önkontrollra és mélyebb önismeretre is szert tehetünk.

Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja nem véletlenül nevezte az álmokat a tudattalanba vezető királyi útnak. Álmaink útmutatást nyújtanak, segítenek a nehéz döntések meghozatalában és érzelmeink megismerésében. A következő (online) HVG Extra Pszichológia Szalonban – és Álomnapló című kötetében – Nógrádi Csilla pszichológus különféle, tudományos tényekkel is alátámasztott álomelemző módszereket mutat be.

Nógrádi Csilla klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, onkopszichológus, művelődési és felnőttképzési menedzser. Érdeklődése fókuszában az álmodás és az alkotási folyamatok állnak, kutatja a művészet és a pszichoterápia összefüggéseit, valamint a terápiás módszerek integrációs lehetőségeit. Szerzői munkássága gyermekkönyvek és pszichológiai művek írását is felöleli. Magánpraxisban fogadja pácienseit. Nógrádi Csilla a HVG Könyveknél megjelent kötetei: A fattyú és az Álomnapló.

Vegyen részt a következő online HVG Extra Pszichológia Szalonon június 11-én, ahol Nógrádi Csillával beszélgetünk az álmok jelentőségéről. Jegyek és infók itt.

Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.