Pszichológia magazin HVG Extra Pszichológia 2018. január. 02. 12:15

Boldog tudatlanság vagy az igazság: melyiket választaná?

Nagyon függ attól, mekkora a tét, de igen, határozottan választunk.

Szokták mondani, hogy a tudás hatalom, mégis, ha rizikós információkat kaphatunk, hajlamosak vagyunk inkább a boldog tudatlanságot választani.

A Floridai Egyetemen kutató Jennifer Howell három kísérletének eredményei legalábbis erről árulkodnak.

A vizsgálati alanyok előbb videón megismerkedtek egy új betegségfajtával, majd online egészségügyirizikó-tesztlapot töltöttek ki a betegséggel kapcsolatban.

Végül választhattak, hogy szeretnék-e megtekinteni az eredményeiket.

Döntésük meghozatala előtt megtudhatták, hogy magas rizikó esetén jogi kötelezettségük részt venni további tisztázó vizsgálatokon.

Két különböző kísérleti feltétel volt, az egyik csoportban enyhébb, a másikban ijesztőbb vizsgálatokat helyeztek kilátásba magas rizikó esetén.

Valamennyi kísérletben a résztvevők annál kevésbé kértek visszajelzést az eredményeikről, minél kellemetlenebb következmények lógtak a levegőben.

Míg az enyhébb vizsgálatról tudó csoport esetén 45, a nagyobb beavatkozást igénylő vizsgálatnál 65 százalék nem akarta megismerni a teszteredményeit.

 

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.



 


Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.