Plázs hvg.hu 2015. július. 10. 09:33

Kullancs a gyerekben? – 7 aranyszabály kullancscsípés esetén

Míg 2005-ben a vizsgált kullancsok csupán 17,3 százaléka volt fertőző, ez az arány 2012-re ijesztő mértéket öltött, már 30-50 százalékos fertőzöttséget állapítottak meg a hazai szakemberek. A kullancsok fokozott számban támadnak idén is – nem volt ugyanis fagyos, hideg tél, amely kiirthatta volna őket. Most a nagy tábor-, strand- és kirándulószezon közepén különösen érdemes odafigyelni a gyerekekre és a kullancscsípésekre. Már az egészen kicsiket is megtámadhatja a kullancs, akár a babakocsiban ülve is. Mit tegyünk, ha kullancsot találtunk a gyerekben?

1. A kullancsot minél előbb távolítsuk el!

Kullancscsípés esetén felesleges orvoshoz fordulni, a problémát mi magunk is meg tudjuk oldani. Ahelyett, hogy ezzel is időt veszítve az ügyeletes rendelőbe rohannánk a gyerekkel, szerezzünk be a legközelebbi patikában egy kullancscsipeszt! Érdemes lehet elővigyázatosságból az otthoni gyógyszeres dobozban, talonban tartani egy patikában kapható acélból készült, rugós kullancscsipeszt, hogy minél gyorsabban intézkedni tudjunk. Ha sehol sem tudunk csipeszt, vagy a speciális kullancseltávolító kanalat szerezni, egy jó erős cérna is a segítségünkre lehet. A kullancs kiszedésénél mindig figyeljünk arra, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni!

2. Ne essünk neki tűvel!

A bőrbe fúródott kullancsot nem szabad hegyes tárggyal, például tűvel eltávolítani, csavargatni, kapargatni, dörzsölni, nyomkodni! Mivel a Lyme-baktérium a legnagyobb arányban a kullancs gyomrában található, ezért minden olyan eszköz, amivel összenyomjuk, növeli a fertőzés kockázatát.

3. Ne aggódjunk a feje miatt!

Nem probléma, ha a kullancs feje eltávolítás után a bőr alatt marad, nem kell piszkálni, mert néhány nap alatt a szervezet kilöki magából. Legyünk türelmesek, lehet, hogy ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni!

4. Figyeljük a tett helyszínét!

A csípés helyét legalább egy hónapig figyeljük, és ha elváltozást tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. A csípés helyét ne kenjük be semmivel, se olajjal, se fertőtlenítőszerrel, teljesen fölösleges.

5. Ne kenegessük a fél év alattit!

Legyünk résen, mert a kullancs bizony a legkisebbeket is megtámadhatja, akár a babakocsiban ülve is. Hat hónapos kortól használhatunk gyermekeknek való kullancs elleni krémet, ezek általában a szúnyogok ellen is védenek. A biztonság kedvéért érdemes az öltözékre is odafigyelni: mivel a kullancsok leginkább a nedves aljnövényzetet szeretik, ezért napos, száraz helyen nem kell tartani a gyermekre mászó kullancstól, inkább erdőben, tartósan nyirkos, árnyas helyeken kell résen lenni. Ilyenkor adjunk hosszú ujjú felsőt és sapkát a gyerekre, a zoknit pedig húzzuk a nadrágszárra. Ha a gyerek sokat játszik az udvaron, rendszeres fűnyírással, illetve a levágott fű elégetésével csökkenthetjük a kullancsok számát.

6. Előzzük meg oltással, de mikor és milyennel?

A kullancs elleni védőoltásként emlegetett szer egész pontosan a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltóanyagot jelenti. Ez nem véd a Lyme-kór ellen. A kullancsenchephalitis elleni oltást 1 éves kor után lehet beadni. Az első oltási csomag 1 hónap alatt két oltásból áll, majd 1 év múlva ismételni kell, utána pedig 3 évente kell emlékeztető oltást adni. Az oltástól függetlenül a kullancs még bemehet a bőr alá, csak nem fog vírussal fertőzni. Az oltást bármikor be lehet adni az év során, de leginkább a kullancsszezon kezdete előtt érdemes. Az oltásnak természetesen létezik felnőtt változata is.

7. Mikor gyanakodjunk Lyme-kórra?

A Lyme-kór első tünete a csípés helyén jelentkező piros folt, majd étvágytalanság, fáradékonyság, görcsök jelentkeznek. Gyerekeknél gyakran tünet a fülcimpán jelentkező vörös csomó. Amint észleljük a tüneteket a gyereken, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Ilyenkor egyből megkereshetjük a kullancsambulanciát. A Lyme-kór antibiotikumokkal gyógyítható, kezelés nélkül azonban súlyos rendellenességek léphetnek fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Balla István-Csányi Nikolett 2021. április. 19. 06:30

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.