A magyarok harmada laktózérzékeny, de lehet, hogy nem is tudja
Statisztikák szerint a magyarok harmadát, közel 3 millió embert érinthet a laktózintolerancia, és sokan nem is tudnak róla.
A statisztikák szerint Magyarországon közel 3 millió embert érint a laktózintolerancia, mégis nagyon kevesen tudják, hogy ez okozza a kellemetlenségeket, mint például a csikaró hasfájást vagy a puffadást.
Felnőttkorban akár egyik pillanatról a másikra egyre többen szembesülnek kínzó hasi panaszokkal bizonyos ételek fogyasztása után. A hasfájást, puffadást vagy hasmenést ilyenkor a legtöbb esetben tüneti kezeléssel orvosolják, ezzel azonban a probléma - ami gyakran a tejcukor (laktóz) érzékenység - nem oldódik meg.
Szervezetünk csecsemőkorban még képes a tejcukor megemésztésére, a laktáz enzim (tejcukorlebontó enzim) működése azonban csökkenhet, vagy teljesen meg is szűnhet az évek során. Ennek következtében vannak, akik nem tudják önfeledten élvezni a tejes finomságokat, mert szervezetük csak részben, vagy egyáltalán nem képes lebontani a tejcukrot. Számukra nemcsak a tej, de sok más, tejport vagy tejszármazékot tartalmazó étel fogyasztása is kellemetlenséget okozhat.
Ugyan már számos laktózmentes termék kapható, azt azonban kevesen tudják, hogy a tejcukor előfordul számos készételben, pék- és hentesáruban vagy akár a levesporokban is. Laktózintolerancia esetén nem kell azonban kiiktatni az étrendből mindent, ami laktózt tartalmaz, és nincs is szükség ilyen drasztikus lépésre, a természetes laktáz enzimet ugyanis egy-két rágótablettával is lehet pótolni.
Azt, hogy minket érint-e probléma, egyszerűen tesztelhetjük: mindössze meg kell figyelnünk, hogy tejcukor tartalmú ételek fogyasztása után tapasztaljuk-e a tüneteket, és ha igen, akkor figyeljünk oda az étkezésünkre, vagy pótoljuk a laktáz enzimet.