Plázs Medipress 2012. április. 20. 16:40

Bizarr módszerrel tolhatják ki a szülést a nők

A petesejtek lefagyasztása helyett egy brit termékenységi klinika a petefészek egy részének lefagyasztását ajánlja azoknak a nőknek, akik egészségügyi vagy szociális okokból szeretnék kitolni a gyermekvállalást.

Azok a nők, akik kemoterápiás kezelések előtt állnak – annak érdekében, hogy a későbbiekben biztosan lehessen saját gyermekük – eddig csupán a petesejtjeik lefagyasztása mellett dönthettek. Nemrég azonban brit kutatók kifejlesztettek egy olyan módszert, ami révén a páciens egyik petefészkének a 60 százalékát eltávolítják és mínusz 190 fokon tárolják, amíg a nő úgy nem dönt, hogy kész a gyermekvállalásra.

A szakértők szerint ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint a petesejtek lefagyasztása vagy a mesterséges megtermékenyítés. Egyénenként ugyanis általában csak 12 petesejt lefagyasztására van lehetőség, szemben az új eljárással, amivel több mint 60 ezer petesejtet fagyasztanak le a kivágott szövettel együtt. Így egyébként már 19 egészséges kisbaba született. Az eljárás jelenleg 16 ezer fontba (kb. 6 millió forint) kerül és csak az Egyesült Államokban, Belgiumban és Németországban elérhető.

A sperma lefagyasztása. Másra is van mód
Stiller Ákos

Gedis Grudzinskas, meddőségi tanácsadó és nőgyógyász bejelentette, hogy tervei szerint még ebben az évben nyit egy klinikát London belvárosában, ahol bárki igényelheti a petefészke lefagyasztását. "A nők a húszas éveikben járva megfontolhatják, hogy lefagyasztják a petesejtjeiket, amíg megtalálják a nagy őt" – magyarázta az orvos.

Más szakértők azonban úgy vélik, hogy a rákos betegektől eltekintve (nekik voltaképpen nincs vesztenivalójuk), az egészséges nőknél (akik csak szociális okokból vállalnák a műtétet), ronthatja a természetes úton való teherbeesés esélyeit, mivel a műtét következtében kialakulhatnak nem várt hegesedések is.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.