Csontritkulást okozott egereknél az E-vitamin
Összefüggést találtak japán kutatók az E-vitamin szedése és a csontritkulás között egérkísérletekben. Ha a vitamint az emberi táplálékkiegészítőkben található E-vitamin mennyiségének megfelelő dózisban adagolták, az egereknél csontvesztés jelentkezett.
Az állatoknál nyolc héttel az E-vitaminban dús étrend megkezdése után alakult ki oszteoporózis - közölték eredményüket a Nature Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői.
A Keio Egyetem kutatói úgy vélik, hogy az E-vitamin serkenti a csontot lebontó sejtek képződését, amelyek normál esetben kiegyensúlyozottan működnek együtt a csontképző sejtekkel, hogy fenntartsák a vázrendszer egészségét.
Az oszteoporózis kialakulásakor a csontszövet elvékonyodik, és idővel csökken a csontok sűrűsége. Gyakran érint idős embereket, különösen nőket, akik emiatt csonttöréseket szenvedhetnek el.
Természetes formájában az E-vitamin megtalálható például növényi olajokban, olajos magvakban és bizonyos leveles zöldségekben is. Népszerű táplálékkiegészítő antioxidáns tulajdonságai miatt széles körben elterjedt nézet, hogy javítja az egészséget, és lassítja az öregedéssel járó problémák megjelenését.
A tanulmány szerzői további kutatásokra szólítanak fel azzal kapcsolatban, hogy az E-vitamin nagyobb koncentrációja miként hat az emberi egészségre, miután eredményük a vitamin csontritkulást kiváltó hatására utalt. Korábbi kísérletekből az derült ki, hogy a génmódosítással E-vitamin hiányossá tett egereknek az átlagosnál nagyobb volt a csontsűrűsége.