Plázs Medipress 2012. február. 20. 12:27

Hibák a diétában: ezért nem fogyunk le

A fogyás számít az egyik leggyakoribb fogadalomnak, mégis minden évben csupán az emberek alig 20 százaléka képes leadni a súlyfelesleget és képes megtartani a súlyát.

Az amerikai emberek közel kétharmada állítja magáról, hogy az egészsége érdekében valamilyen speciális diétát követ, de mégis nagyon kevesen képesek valóban lefogyni. Jessica Bartfield, a Loyola Egyetem Gottlieb kórházának táplálkozási szakértője négy pontba szedte a legfőbb okokat, amik meggátolhatnak minket abban, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegtől.

Az elfogyasztott kalóriák alulbecslése. Az emberek többsége, még a táplálkozási szakértők is hajlamosak alulbecsülni a napi kalóriabevitelt. Ezen sokat segíthet, ha napközben minden elfogyasztott ételt felírunk, még azt is, amit éppen csak megkóstoltunk, illetve ne felejtsük el feljegyezni az innivalókat sem. Az otthonunkon kívül elfogyasztott ételeket általában nagyobb adagok, és kalóriában is gazdagabbak, ezért érdemes olyan helyekre járni, ahol feltüntetik az ételek kalóriatartalmát.

A testmozgás és az elégetett kalóriák túlbecslése. Általában körülbelül napi 500 kalória elégetésére van szükség heti fél kilogramm leadásához. Ezt a mennyiséget nagyon nehéz csak testedzéssel elérni, ugyanis ez nagyjából 60 percnyi intenzív mozgást jelent, ezért érdemes a napközbeni aktivitást növelni. Fontos, hogy a több mozgás ne vezessen több étel elfogyasztásához.

Az étkezések rossz időzítése. A szervezettnek egyenletes glükózszintre van szüksége az optimális energia fenntartásához, hogy az anyagcsere ne lassuljon le. Érdemes az ébredést követő első órában reggelizni, majd 3-4 órával később egy egészséges ebédnek kell következnie. Az anyagcsere fenntartása érdekében érdemes odafigyelni, hogy ne teljen el 5 óránál hosszabb idő evés nélkül.

Kevés alvás. Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy akik éjszakánként 6 óránál kevesebbet alszanak, azoknak általában magasabb a grelinszintjük. A grelin az étvágyért és a magas szénhidráttartalmú ételek megkívánásáért felelős hormon. A kevés alvás továbbá megnöveli a kortizol szintjét is, amely egy olyan stresszhormon, amelynek a megnövekedett szintje súlygyarapodáshoz vezethet.