2011. december. 19. 21:41 MTI Utolsó frissítés: 2011. december. 19. 21:40 Plázs

A bárányhimlő ellen is hatásos lehet az UV-fény

A napsütés gátolhatja a bárányhimlő terjedését - állapították meg brit kutatók. A London Egyetem tudósai úgy tapasztalták, hogy a magas UV-sugárzásnak kitett térségekben kevésbé gyakori a bárányhimlő kialakulása. A napsütés valószínűleg hatástalanítja a bőrön lévő vírusokat, így a betegség nehezebben terjed - derült ki a Virology című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukból.

Más szakértők szerint ugyanakkor egyéb faktorok, így a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma, de még az életkörülmények is legalább ugyanekkora szerepet játszhatnak a bárányhimlő terjedésében.

A varicella zoster vírus rendkívül fertőző. A betegség kezdeti szakaszában a fertőzött köhögésével és tüsszentésével is terjedhet, de a fertőzés fő forrása a kifejlődött hólyagokból származik.

Az UV-fény vírusölő hatása régóta ismert. A kutatást vezető Phil Rice, a Londoni Egyetem tudósa úgy gondolja: az UV-fény a kulcsa annak, hogy miért nem olyan gyakori, és miért terjed kevésbé gyorsan a bárányhimlő a trópusi országokban. Ez egyúttal azt is megmagyarázhatja, hogy olyan országokban, mint Nagy-Britannia, a hidegebb évszakokban miért válik gyakoribbá ez a járványos betegség - mondta.

A kutatáshoz Rice a varicella zoster vírussal kapcsolatos 25 korábbi tanulmány adatait összegezte. A tanulmányok a világ számos országából származó információkat tartalmaztak, ezeket vetette össze a tudós az éghajlati tényezőkkel. Az eredmény egyértelmű kapcsolatot mutatott ki az UV-szint és a bárányhimlővírus gyakorisága tekintetében.

Rice még arra is magyarázatot talált, hogy akkor miért lett kiugróan magas a bárányhimlő előfordulása a legforróbb és legszárazabb évszakban Indiában és Srí Lankán. A kutató úgy véli, hogy az atmoszféra szennyezettsége miatt éppenséggel alacsonyabb volt arrafelé az UV-sugárzás, mint az esősebb évszakokban.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?