Újabb bizonyítékokat találtak amerikai kutatók arra, hogy a kávéfogyasztás - különösen a nőknél - védő hatású az egyik gyakori bőrráktípus ellen.
A naponta legalább három adag kávét ivó nők között 20 százalékkal kisebbnek bizonyult egy lassan növekvő bőrrák, a bazálsejtes karcinóma kockázata, mint azoknál, akik nem kávéztak. A férfiaknál ez az eltérés 9 százalék volt - közölték előadásukban a Harvard Egyetem orvosi karának kutatói, akik eredményeiket egy Bostonban megrendezett nemzetközi rákkutatási konferencián hétfőn ismertették.
A tanulmányhoz egy nagyszabású követéses felmérés adatait elemezték, amelyben 1984 júniusa és 2008 júniusa között 72 921 nővér vett részt. A bazálsejtes karcinóma volt a leggyakrabban diagnosztizált bőrráktípus a csoportban, összesen 22 786 esetet találtak.
A kávéfogyasztás és más bőrráktípusok között nem találtak a fentihez hasonló összefüggést, korábbi tanulmányok azonban azt mutatták, hogy a kávét ivók körében ritkábban fordul elő mell-, méh-, prosztata- és vastagbélrák. A védőhatást csak a koffeint tartalmazó kávé fogyasztói között észlelték, a koffeinmentes kávét ivók körében nem tapasztalták.