Kisebb valószínűséggel lettek depressziósak azok a nők, akik napi két-három csésze kávét ittak - idézte az amerikai Harvard Egyetem kutatóinak megállapítását a BBC hírportálja.
A koffeinmentes kávé fogyasztása nem járt ilyen előnnyel, ezért a kutatók úgy vélik, a hatás azáltal jön létre, hogy a koffein megváltoztatja az agy kémiáját.
A Harvard közegészségügyi karának munkatársai 1996 és 2006 között, egy évtizeden át követték nyomon a nők egészségét, akik kérdőíveket is kitöltöttek kávéfogyasztási szokásaikról. A követés időtartama alatt mintegy 2600 nőnél jelentkezett depresszió.
Az adatok elemzéséből és összehasonlításából az derült ki, hogy azoknak a nőknek, akik legfeljebb napi egy kávét ittak, 15 százalékkal nagyobb volt az esélyük arra, hogy depresszió alakul ki náluk, mint azoknak, akik napi két-három koffeines kávét ittak. Húsz százalékkal csökkent a depresszió kockázata azoknál, akik napi négy kávét, 550 milligramm koffeint fogyasztottak.