Plázs hvg.hu 2011. június. 03. 17:27

Hogyan kerülhet a zöldségre a veszélyes baktérium?

Nem valószínű, hogy Magyarországon járvány lesz a németországi hasmenéses megbetegedések miatt, de szórványos esetek előfordulhatnak. Továbbra is vizsgálják, mi lehetett a fertőzés forrása, de egyelőre nincs kézzelfogható bizonyíték. Ám a gyanú szerint a helytelen trágyázás okozhatta a járványt.

A betegséget okozó közönséges bélbaktérium – amely elsősorban a szarvasmarhák szervezetében fordul elő – korábban is ismert volt, most azonban egy olyan újonnan kialakult változata fertőz, amely a bélfalhoz tapadva méreganyagot termel, és súlyos megbetegedést okoz. A hasmenéses szövődménye, a vörös vértestek szétesését okozó hemolitikus urémiás szindróma (HUS) súlyos, életveszélyes állapot. Ennek tünetei egyebek mellett apró bőrvérzések, vérszegénység, fejfájás, szédülés, veseelégtelenség. A szövődményeket dialízissel, illetve vérátömlesztéssel kezelik. Németországban alkalmaztak még egy új, biológiai terápiás eljárást is a baktériumok ellen, amely hatékonynak bizonyult. A kór eddig 18 halálos áldozatot szedett, 17-et Németországban.

AP

Németországban a járványt továbbra is vizsgálják, de még mindig nincs meg a fertőzés forrása. A gyanúsított továbbra is fertőzött zöldségféle. A zöldségek pedig nagy valószínűséggel a helytelen trágyázás – nagy mennyiségben lehetnek benne veszélyes baktériumok, többek között E.coli baktériumtörzsek is – során fertőződhettek meg. A trágyázásból azonban nem kerülhet veszélyes baktérium a zöldségekbe, ha megfelelően járnak el, például a trágyát már felhasználás előtt – fontos az érlelés, amely során a trágya 50-70 fokra melegszik, így minden veszélyes kórokozó elpusztul – megfelelően kezelték. De az is fontos, hogy a trágyázás és a palantázás között elteljen pár hónap, például még ősszel a talajba juttatják, hogy tavasszal már nyugodtan lehessen használni a földet. Később sem érintkezhet a növény a trágyával, például nem elhet öntözni trágyalével.

Berencsi György virológus szerint normális körülmények között a baktériumok nem jutnak a zöldség belsejébe, így a fertőzött zöldséget is elég alaposan, például mosogatószeres vízzel lemosni, vagy meghámozni.

A magyar zöldségek és gyümölcsök mentesek mindenfajta fertőzéstől, jó minőségűek, fogyasztásuk semmilyen veszéllyel nem jár – szögezte le a hvg.hu-nak Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) igazgatója. "Óriásit hibáztak a német hatóságok, nem lehet a zöldségeket veszélyesnek minősíteni mindaddig, amíg azt sem tudják, mi okozhatta a járvány" – háborgott Mártonffy Béla, aki szerint, ami most folyik, az csak szimplán pánikkeltés, nem a lakosság megfelelő tájékoztatása. És úgy tűnik igaza van, mert egyre több termelő panaszkodik, hogy az uborka gyakorlatilag eladhatatlan, hiába tűnteik fel, hogy magyar zöldségeket árulnak.

MTI/Kálmándy Feren

Magyarországon továbbra sem regisztráltak megbetegedést, az Országos Epidemiológiai Központban az eddig vizsgált 35 minta mindegyike negatív lett. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint nincs szükség a németországi utazások elhalasztására, ugyanakkor – a német hatóságokkal egyetértésben – a nyers zöldségfélék fogyasztását nem ajánlják. Emellett gyakori, alapos kézmosást, illetve fertőtlenítő kendő használatát javasolják.