Nagy vita: együnk-e krumplit?
Nagy-Britanniában egy átlagos ember évi 94 kilogramm burgonyát fogyaszt el, és kétharmaduk meg van róla győződve, hogy ez a sokoldalú zöldség része lehet az egészséges étkezésnek.
A kormány véleménye azonban ellentmond ennek. Annak ellenére, hogy a burgonya száz százalékosan természetes, zsír- és koleszterinmentes, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a brit egészségügyi minisztérium szerint nem számít zöldségnek és a fogyasztása is kerülendő.
"A burgonya, bár biológiailag zöldség, mégis a kevéssé kívánatos ételek közé tartozik, ugyanis a legtöbb helyen a kenyeret és a tésztát helyettesíti a keményítővel teli ételek között" – olvasható az egészségügyi minisztérium kiadványában. Ezért nem a zöldség szerepét tölti be egy átlagos étrendben és fogyasztása sem ajánlható.
Egy átlagos burgonya a héjával együtt 27mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 45 százaléka, és több, mint amennyi 100 gramm paradicsomban vagy szőlőben van – mondta Jacqueline Lowdon táplálkozási szakértő. Ezen kívül 0,2 mg B6-vitamint is tartalmaz, valamint B1 és B2-vitaminokat, folátot, nacint, magnéziumot, foszfort és cinket. "Ezek mind elengedhetetlenül fontosak az egészségünk szempontjából, ezért nem értem, miért kellene lemondanunk a burgonyáról, amikor az része lehet az egészséges étkezésnek" – tette hozzá.
A burgonya gazdag rostokban is, amelyek segítik az emésztést, valamint karotionidokat és fenolokat is tartalmaz, amelyek az immunrendszer működését javítják. A táplálkozási szakértő szerint persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól napi ötször kell chipset vagy más finomított burgonyát fogyasztani, ezek a termékek ugyanis tele vannak zsírokkal. A burgonya része lehet az egészséges táplálkozásnak, csak próbáljuk meg természetesen állapotában, azaz minél kevésbé feldolgozva fogyasztani, lehetőleg héjával együtt. Az újburgonya a legjobb, hiszen ez a leggazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett alacsony a szénhidráttartalma is.