2011. január. 28. 13:01 Hírszerző/FH Utolsó frissítés: 2011. január. 28. 12:53 Plázs

Március végéig eltarthat az influenzajárvány

A szakember szerint az idei influenzaszezon különlegessége, hogy a B vírus is egyre terjed, ráadásul valószínűleg genetikailag is megváltozhatott.

Március végéig eltarthat az influenzajárvány, és valószínűleg több ember fertőződik meg, mint két évvel ezelőtt - mondta a Független Hírügynökségnek Berencsi György. Az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója szerint járványtani szempontból is különösen veszélyesek a West-Balkánhoz hasonló rendezvények, ahol 300 helyre 3 ezren zsúfolódnak össze.

A szakember kiemelte: bár a fiatalok maguk kevésbé vannak kitéve a súlyosabb fertőzésnek, hazaviszik a vírust és a "nagymamájuk hal bele a betegségbe". Felhívta arra is a figyelmet: most következik a farsangi szezon, ami szintén kedvez a járványnak. Ezért is tartja fontosnak, hogy aki még nem oltatta be magát a B vírus ellen is védelmet adó szezonális oltóanyaggal, az tegye meg. Hozzátette: azoknak, akiket viszont már megfertőzött a vírus, azonnali antivirális kezelést (Tamiflu) javasol.

Az influenza B vírus 4 évvel ezelőtt okozott járványt, az azóta született gyerekeknek nincs immunitása ez ellen a kórokozó ellen - mondta a szakorvos. Ezért is valószínű, hogy sok gyereket fertőzhet meg az influenzának ez a típusa. A tavaly világjárványt okozó influenza A vírusának H1N1 típusa ellen viszont még a lakosság felének nincs semmilyen védelme, ezért is van most is még több fertőzöttje ennek a típusnak. Hozzátette: az influenzavírusnak ez a két típusa valószínűleg ebben a szezonban több embert fertőz majd meg, mint a világjárvány előtti szezonban. Erre utalnak ugyanis a mostani országos adatok, amelyek magasabbak, mint két évvel ezelőtt.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.