Kutatók szerint az ételek sótartalmát kellene szabályozni
Inkább a kormányzatoknak kellene előírniuk az élelmiszerek sótartalmát a szívbetegségek elleni küzdelem jegyében, semmint az élelmiszeriparra hagyni az önszabályzás feladatát - vélik eredményeik alapján ausztrál kutatók.
A túl sok só fogyasztása emeli a vérnyomást és a szélütés, a szívbetegségek, valamint egyéb krónikus betegségek kockázatának teszi ki az embereket, megterhelve ezáltal a közegészségügy anyagi forrásait is. "Ha a vállalatokra hagyatkozunk, hogy önkéntesen csökkentsék a sótartalmat, lehet valamennyi eredmény, ám a kötelező előírások 20-szor nagyobb hasznot hoznának" - hangsúlyozta Linda Cobiac, az ausztráliai Quennsland egyetemének munkatársa. Mint Cobiac elmondta, Ausztráliában a férfiak 94 százaléka, és a nők 64 százaléka több sót eszik az ajánlott mennyiségnél, az amerikaiaknak pedig 90 százaléka.
A British Medical Journal csoport által kiadott Heart című szakfolyóiratban kedden közzétett tanulmányban a szerzők kimutatták, hogy amikor a cégek ellenőrizték a sótartalmat, a szívbetegségek és a szélütés aránya csak mintegy 1 százalékkal csökkent, ám ha a kormány vezetett be kötelező szabályzást, akkor 18 százalékkal. Az emberek önmérsékletére való hagyatkozás, a meggyőzés bizonyult a legkevésbé hatékony módszernek: csupán 0,5 százalékkal csökkentette a szélütés és a szívbetegségek arányát.