Plázs MTI 2010. november. 01. 16:20

Az alkohol károsabb, mint a kokain?

Az alkohol a Nagy-Britanniában hozzáférhető legveszélyesebb "kábítószer", ártalmasabb az egészségre, mint a heroin, vagy mint a kokain egyik legkeményebb fajtája, a "crack" - erre a következtetésre jutottak brit szakértők.

A Lancet című tekintélyes orvosi szakfolyóirat által hétfőn közölt tanulmány szerzői 16 kategóriába sorolták azokat az egészségügyi és társadalmi károkat, amelyeket a kábítószerek okozhatnak a fogyasztóknak és környezetüknek; e kategóriák a kapcsolatok felbomlásától egészen a függőségben szenvedő egyén haláláig terjednek. A potenciális károsodások mértékét ennek alapján nullától százig listázó osztályzati sorrendben az alkohol 72 ponttal az első helyre került, utána következik a heroin 55 ponttal és a crack 54 ponttal.

A tanulmány szerint mindez azt mutatja, hogy a Nagy-Britanniában honos jelenlegi kábítószer-besorolási rendszernek - amelyben az alkohol nem is szerepel - "nincs sok köze" az egyes szerek ártalmasságáról szóló bizonyítékokhoz. 

A felmérést készítő szakértői csoport vezetője, David Nutt professzor - az előző, munkáspárti brit kormány egykori kábítószerügyi főtanácsadója - a The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak kijelentette, hogy a drogok nagy-britanniai osztályzási rendszerét radikálisan át kell alakítani. Nutt szerint a kábítószer-visszaéléseket szankcionáló brit törvény "szavatossági ideje is lejárt", és a jogszabályt újra kell alkotni.

A professzor annak idején saját kormányával is súlyosan összekülönbözött - és végül tanácsadói állásából is kitették -, mivel nem értett egyet a kábítószerek hivatalos veszélyességi besorolásának gyakorlatával. A brit egészségügyi minisztérium által a tanulmánnyal kapcsolatban kiadott közleményben csak annyi áll, hogy a kormány "elszántan törekszik" az alkoholvisszaélések megelőzésére, de nem akarja hátrányos helyzetbe hozni azokat, akik "a józan ész diktálta határokon belül" fogyasztanak szeszesitalt.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?