Plázs life-style.hu 2010. július. 08. 09:07

Esküvői étkek trendje - a mini és a vásári

Tudjuk, hogy a sikeres házasság titka az, hogy újra és újra szerelembe essünk a választottunkkal, ám ez nem jelenti...

Tudjuk, hogy a sikeres házasság titka az, hogy újra és újra szerelembe essünk a választottunkkal, ám ez nem jelenti azt, hogy esküvői asztalnak is az unalomig ismételt fogásoktól kell roskadoznia. Nem mintha bajunk lenne a klasszikus magyar ételekkel, de egy kis kreativitással hazánk konyhájának remekeit is egészen újszerű megközelítésben tálalhatjuk, valóban ünnepi hangulatot varázsolva az esküvői vacsora asztalaira. Most néhány tippel szeretnénk segíteni abban, hogy ne csak a tárkonyos vadragú leves, vagy a kötelezőnek tartott éjjeli töltött káposzta legyen egy lakodalom gasztronómiai csúcsa.

Minimánia

Aki emlékszik Bridget Jones excentrikus anyjának karácsonyi curry-s pulyka partijára, az tudja: a mini-falatok rendületlenül hódítanak. A legfrissebb esküvői trend szerint azonban a parányi fogások mára apró menüsorokká nőtték ki magukat.

A csöppnyi adag fish&chips mellé mini sört kínálnak a brit menyegzőkön, a mini tonhal taco kispoharas Margaritával csúszik legjobban, a kis pizzákhoz pedig kis kóstoló olasz bor dukál.

A desszertek sem maradhatnak ki a mini-mániából, így ha valakinek nem jön be az apró eszpresszó brownie, még biztosan marad hely a gyomrában egy kis pohár gyümölcsös jégkásának, vagy limoncelloval – olasz citromlikőrrel – párosított erdei gyümölcs kosárkáknak.

Vásári hangulatban

Sokakkal előfordul, hogy a ruha, a helyszín, a meghívók és a dj kiválasztása után a vacsorára már alig-alig marad tartalék. Számukra megoldást jelenthet a legújabb őrület, amely az USA déli államaiból indult: az elegáns fogások helyett klasszikus, helyi finomságok kényeztetik a vendégeket.

Ami Louisianaban a serpenyős feketebab, az nekünk a helyszínen sült hurka, kolbász egy karéj friss kenyérrel. Talán elsőre bizarr, de sokkal izgalmasabb „lagzi falat”, mint az unalmas lazac és spárga, vagy más, elegánsnak szánt fakszni. Szintén filléres megoldás, ha egy autentikus kínai étterem segítségét kérjük, és a vendégek által a helyszínen választott hozzávalókból wok fogások készülnek.

Az alap lehet pirított rizs, üveg vagy hagyományos tészta, a feltét csirke, rák, marha, és zöldség, a szószok tekintetében pedig olyan ínyencségek közül válogathatnak, mint a curry, teriyaki, szója, vagy kókusztej. Ami pedig a desszertet illeti, a helyben sütött kürtőskalács nem csak istenien illatozik, de olcsó és egyedi választás is.

Ehető szupermodell

A divat ugyan változik, de alternatív catering megoldások ide vagy oda, mesés esküvői tortára minden menyasszony egyformán áhítozik. Az eddig megszokott, klasszikustól eltérő torták trendje már Magyarországra is begyűrűzött, egyre több cukrászda kínál nem csak finom, de igazán egyedi, látványos esküvői desszerteket.

A Sugarshop kollekciójából származó és a szingli élet utolsó szikrájaként csillogó Szex és New York torta például, tetején fekete marcipán tűsarkúval biztosan felejthetetlen vizuális és kulináris élményt nyújt majd, csak úgy, mint a csoki-biztosítótűkkel kirakott bőrdzseki desszert - kissé renitens párok számára.

A tortában is az önmegvalósítást keresők számára a Lukács cukrászda is remek megoldásokat kínál, szinte bármit megvalósítanak a tőlük megszokott minőségben. Készítettek már dzsungel tematikájú tortát, hatalmas profiterol tornyot és kínai virágokat is a megrendelő kedvéért.

 

hvg360 Hamvay Péter 2024. november. 28. 15:20

Magyar Péter a politikai sárm iskolapéldája – interjú Sonnevend Júlia amerikai-magyar médiaszociológussal

A sárm, amivel korunk politikusainak egy része él, azt sugallja, hogy „olyan vagyok, mint te, úgy gondolkodom, úgy élek, mint te<strong>”</strong>, még akkor is, ha ez nincs is így – mondja Sonnevend Júlia. Az amerikai-magyar médiaszociológust a témában írt sikerkönyvéről, Orbán Viktorról, Magyar Péterről, Kim Dzsongunról és az egyesült államokbeli karrierjéről kérdeztük.