Plázs life-style.hu 2010. május. 11. 08:19

Hogyan lesz egy étterem a világ legjobbja?

Az angolok sosem a konyhájukról voltak éppen híresek, de amint a mellékelt ábra is mutatja, nincsenek is illuzióik...

Az angolok sosem a konyhájukról voltak éppen híresek, de amint a mellékelt ábra is mutatja, nincsenek is illuzióik saját teljesítményüket illetően: mindösszesen három éttermüket (a bray-i Fat Duckot, illetve a londoni Berkshire-t és St John and Hibiscust) választották be a világ 50 legjobbja közé. Persze a döntést nem kizárólag angolok hozták: egy 800 fős, szakácsokból, újságírókból és ételszakértőkből álló nemzetközi csapat ítélkezett a világ legjobb éttermeit illetően.

Sokan önkényességgel vádolják a Restaurant Magazine World's 50 Best Restaurants (A világ legjobb 50 étterme) listáját, valójában azonban a Michelin-csillaghoz hasonlóan elismert indikátorról van szó, mely fiatal, dinamikus séfeket méltatva elsősorban a kreativitást és a tehetséget jelzi. Idén a legjobbak közé nyolc amerikai, hat francia, öt olasz és szintén öt spanyol étterem tudott bekerülni.

Flickr (Creative Commons) - paz.ca

A Restaurant Magazine döntnökei a koppenhágai Nomával végérvényesen sztárt csináltak a már így is két Michelin-csillaggal büszkélkedő 32 éves, dán-macedón René Redzepiből. De mitől lehetett ő a legjobb? A zsűri egy nemzetközi trend mellett tette le a voksát, mely a regionális alapanyagokra és a szezonális termékekre fókuszál.

Flickr (Creative Commons) - paz.ca

A XVIII. századi raktárépületben berendezett Noma (a szó a nordisk mad, azaz északi étel mozaikszava) a New Nordic Cousine fellegváraként pontosan ezt az utat követi - a retek ehető talajban (nem kell megijedni, az étel csak úgy néz ki, mintha földet ennénk) elnevezésű fogás a bírák szerint maga a természet a tányéron.

Flickr (Creative Commons) - paz.ca

Az étterem étlapján valóban helyi alapanyagokat (kagylók, rákok, az északi térségben született sajtok) és újrafelfedezett technológiák (helyben készül a nyirfaszirup, és itt füstölik, sózzák, szárítják a különböző ételeket) kapnak teret. Paul Wotton, a Restaurant Magazine szerkesztője elmondta, hogy René Redzepi a tehetségek egy új hullámát képviseli – amely azonban szintén Ferran Adria szárnya alól bújt ki, hisz az ifjú tehetség többek között nála is tanult.

Flickr (Creative Commons) - paz.ca

A Noma a négy évig uralkodó El Bullit és Ferran Adriát kényszerítette maga mögé, a dobogó harmadik helyére a csiga zabkását és a szalonnás tojásfagylaltot is jegyző, Heston Blumenthal nevével fémjelzett Fat Duck került. Egyiküknek sem kell igazán szomorkodnia, Blumenthalt a szakácsok által odaítélt Chefs' Choice díjjal jutalmazták, míg Adria az évtized szakácsa díjat kapta vigaszul.

Sport Horn Andrea 2025. január. 01. 20:00

Márton ikrek: Ha az edző eléri a gyerekeknél, hogy higgyenek magukban, az az egész életüket elkíséri

Az egyikük a taekwondo első magyar női világ-, a másikuk olimpiai bajnoka. Egypetéjű ikrekként úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás, ugyanúgy gondolkodnak a világ dolgairól, befejezik egymás mondatait. De míg az egyikük taktikus, és néha kicsit talán túl is gondolja a dolgokat, a másikuk csak megy előre, és elsősorban az erejében bízik. Márton Luanával és Vivianával beszélgettünk.