Plázs life-style.hu 2010. május. 11. 08:19

Hogyan lesz egy étterem a világ legjobbja?

Az angolok sosem a konyhájukról voltak éppen híresek, de amint a mellékelt ábra is mutatja, nincsenek is illuzióik...

Az angolok sosem a konyhájukról voltak éppen híresek, de amint a mellékelt ábra is mutatja, nincsenek is illuzióik saját teljesítményüket illetően: mindösszesen három éttermüket (a bray-i Fat Duckot, illetve a londoni Berkshire-t és St John and Hibiscust) választották be a világ 50 legjobbja közé. Persze a döntést nem kizárólag angolok hozták: egy 800 fős, szakácsokból, újságírókból és ételszakértőkből álló nemzetközi csapat ítélkezett a világ legjobb éttermeit illetően.

Sokan önkényességgel vádolják a Restaurant Magazine World's 50 Best Restaurants (A világ legjobb 50 étterme) listáját, valójában azonban a Michelin-csillaghoz hasonlóan elismert indikátorról van szó, mely fiatal, dinamikus séfeket méltatva elsősorban a kreativitást és a tehetséget jelzi. Idén a legjobbak közé nyolc amerikai, hat francia, öt olasz és szintén öt spanyol étterem tudott bekerülni.

Flickr (Creative Commons) - paz.ca

A Restaurant Magazine döntnökei a koppenhágai Nomával végérvényesen sztárt csináltak a már így is két Michelin-csillaggal büszkélkedő 32 éves, dán-macedón René Redzepiből. De mitől lehetett ő a legjobb? A zsűri egy nemzetközi trend mellett tette le a voksát, mely a regionális alapanyagokra és a szezonális termékekre fókuszál.

Flickr (Creative Commons) - paz.ca

A XVIII. századi raktárépületben berendezett Noma (a szó a nordisk mad, azaz északi étel mozaikszava) a New Nordic Cousine fellegváraként pontosan ezt az utat követi - a retek ehető talajban (nem kell megijedni, az étel csak úgy néz ki, mintha földet ennénk) elnevezésű fogás a bírák szerint maga a természet a tányéron.

Flickr (Creative Commons) - paz.ca

Az étterem étlapján valóban helyi alapanyagokat (kagylók, rákok, az északi térségben született sajtok) és újrafelfedezett technológiák (helyben készül a nyirfaszirup, és itt füstölik, sózzák, szárítják a különböző ételeket) kapnak teret. Paul Wotton, a Restaurant Magazine szerkesztője elmondta, hogy René Redzepi a tehetségek egy új hullámát képviseli – amely azonban szintén Ferran Adria szárnya alól bújt ki, hisz az ifjú tehetség többek között nála is tanult.

Flickr (Creative Commons) - paz.ca

A Noma a négy évig uralkodó El Bullit és Ferran Adriát kényszerítette maga mögé, a dobogó harmadik helyére a csiga zabkását és a szalonnás tojásfagylaltot is jegyző, Heston Blumenthal nevével fémjelzett Fat Duck került. Egyiküknek sem kell igazán szomorkodnia, Blumenthalt a szakácsok által odaítélt Chefs' Choice díjjal jutalmazták, míg Adria az évtized szakácsa díjat kapta vigaszul.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?