Spanyolország egyik világhíres sonkaszeletelője, Florencio Sanchidrián pályafutását maga is bikaviadorként kezdte.
Spanyolország egyik világhíres sonkaszeletelője, Florencio Sanchidrián pályafutását maga is bikaviadorként kezdte. Nyilvános bemutatóin nem véletlenül kelti hosszúpengéjű késével egy matador benyomását. Jól koreografált mozdulatai nem csupán színpadias kellékek, hanem a lelkét és a szívét is beleadja fellépéseibe. Igazán csodálatra méltó, hogy egyetlen hajszálvékony sonkát akár 12 méteres hosszúságúra is le tud vágni.
Az Aranykés ötszörös nyertese, a sonkaszeletelés világbajnoka és Guinness-rekordere véalakú vágásával hétféle ízt varázsol elő a sonkából. Sanchidrian, aki egyben a Real Jamón cég tulajdonosa, megfordult már hazánkban, s elismerően nyilatkozott a magyar sonkáról. Japántól az USA-ig, a világon mindenhol tart bemutatókat, ma már akár háromezer eurót is megadnak egy-egy fellépéséért. A maestro tudását elismeri a királyi udvar, sokan őt tekintik az uralkodó, János Károly sonkaszeletelőjének. Habár hivatalosan ilyen cím nem létezik, ő vágta a sonkát a királynak a trónörökös, Fülöp herceg esküvőjén. Kinek nyesett még a finom falatokból? – hírességek, kormány- és államfők sora ízlelte meg „keze munkáját”. Felsorolni sem egyszerű a nagy neveket: XVI. Benedek pápa, Bush, Silvio Berlusconi, Tony Blair, Robert De Niro, Sylvester Stalonne, Al Pacino, Richard Gere, Naomi Campbell, Melanie Griffith, Beckham-házaspár. Ellátta már harapnivalóval a Real Madrid futballistáit és a Forma1-es McLaren-Mercedes csapatát is.
Az ibériai ország sonkaszeletelői néha a legmeglepőbb ötletekkel állnak elő. A hagyományosan fából készült sonkatartók vagy sonkasatuk mellett „feltalálták” a fémből készült vertikális sonkaszeletelő szerkezetet. Újabban, pedig egy, a motorok iránt is rajongó jamonero (sonkaszeletelő) előállt a sonkarögzítő motorizált változatával. Kedvelt fémparipája, egy Harley Davidson csomagtartója alá „rejtette” a füstölt sertéscombot. Árgus tekintetek figyelik, amikor egy gombnyomással „kioldja” a motor hátsó része alól a jókora szelni- és harapnivalót. A szakavatott jamonero mosolyogva megfeni hosszú pengéjű, flexibilis kését, s némi hidegvérrel tányérra vágja a sonkaszeleteket. Mondhatnánk, nem tortúra a „sonkatúra”, a napfény és a tengerpart mellé megannyi gasztronómiai élményt kínál Hispánia.
Tóth Sándor