2010. március. 17. 15:40 Medipress Utolsó frissítés: 2010. március. 17. 15:28 Plázs

Előnyös is lehet a dohányzás

A dohányfüst és a Parkinson-kór közötti kapcsolat tanulmányozása során amerikai kutatók arra jutottak, hogy a több évnyi füstölés csökkentheti a kór kialakulásának veszélyét, ugyanakkor a naponta elszívott cigaretták száma nincs hatással erre.

Korábbi kutatások szerint a dohányosoknál kisebb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. A felefedezésnek azonban vannak árnyoldalai is. „Ismerve a cigaretta káros hatásait, senki sem fogja azt ajánlani, hogy dohányozzunk a Parkinson-kór megelőzéséért” - közölte az amerikai ideggyógyászati társaság sajtóközleményében felfedezését Honglei Chen, az USA Környezetegészségügyi Tudományok Országos Intézetének kutatója.

A kísérletben 305 468, 50 és 71 év közötti személy vett részt, akik étrendjükre és életmódjukra vonatkozó adatokat is megosztottak a kutatókkal. Tíz év elteltével újból kikérdezték őket, de ekkora már a résztvevők közül 1 662 személy (körülbelül 0,5 százalékuk) Parkinson-kórban szevedett.

A nemdohányzókkal összehasonlítva a jelenlegi dohányosok 44 százalékánál kisebb az esély a kór kialakulására, míg a korábbi dohányosoknak csupán a 22 százaléka mondhatja el ezt magáról. További elemzések feltárták, hogy a dohányzás időtartama csökkentette a kockázatot. Azoknál, akik 40 éve dohányoznak, 46 százalékkal kisebb a kór kialakulásának veszélye, míg ez a 30-39 éve dohányzók esetében 35, az 1-9 éve dohányzóknál 8 százalék. A napi elszívott cigarettamennyiség ezzel szemben nincs hatással a betegség megjelenésére. 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.