Minek alapján válasszunk ásványvizet?
Míg évtizedekkel ezelőtt az ásványvíz luxusterméknek számított, addig ma már rendszeres fogyasztása része az egészségmegőrzésnek. Az üzletek polcain változatos összetételű, természetes, ásványi anyagokkal dúsított és ízesített vizek közül válogathatunk. Vásárlás előtt érdemes megnézni az innivaló összetételét, hiszen mindannyiunknak eltérő az ásványianyag-igényünk.
Rendszeres fogyasztásra az ivóvíz és az alacsony ásványianyag-tartalmú vizek az ideálisak. A hazai csapvíz kiváló minőségű, összetevői 96−97 százalékban megfelelnek az előírásoknak. Ha hosszú időn keresztül kizárólag egyféle ásványvizet fogyasztunk, bizonyos ásványokból túl sok kerülhet a szervezetbe, míg más, szükséges anyagokhoz nem jutunk hozzá, ezért a magas ásványianyag-tartalmú (500-2000 mg/l) vizeket lehetőleg mértékkel kortyolgassuk, hetente váltogassuk, az alacsonyabb ásványianyag-tartalomnál (500mg/l alatt) azonban elegendő három-négy hetente új terméket választani - javasolja a dietetikus szakember.
A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.