2009. június. 24. 20:20 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. június. 24. 20:42 Plázs

Milyen ételekkel mérgezzük magunkat?

Időről időre hallhatunk a transzzsírsavak egészségkárosító hatásairól. Mik ezek a zsírok, hogyan keletkeznek, valóban ártalmasak-e, milyen élelmiszerekben találhatóak és hogyan mérsékelhetjük a bevitelüket?

Fiatalok és középkorúak körében is népszerűek a gyorséttermek, ahol az egyre bővülő, de még mindig nem elég változatos kínálat mellett a felhasznált nyersanyagok minősége és az ételkészítés módja sem minden esetben felel meg a táplálkozási ajánlásoknak. Egyes gyorséttermekben, éttermekben nagy mennyiségű, 5 százalék feletti transzzsírsavat tartalmazó sütőolajokban készítik az ételeket. Gyakori jelenség a sütőolajok többszöri felhasználása is, ami káros az egészségre.

Itthon nincs jogi szabályozás arra vonatkozóan, hogy az élelmiszercímkéken megjelenjen a transzzsírsavtartalom, és ez igen megnehezíti a fogyasztók tájékozódását. Az éttermekben, cukrászdákban használt sütőzsiradékok transzzsírsav-tartalmát sem korlátozzák, de a tulajdonosok önkéntesen, a fogyasztók egészségének védelme és a jó hírnevük megőrzése céljából megtehetik, hogy csak 2 százalék alatti transzzsírsavat tartalmazó sütő- és élelmiszeripari zsiradékokat használnak fel.

De hogyan mérsékelhetjük az általunk elfogyasztott transzzsírsavak mennyiségét?

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.