A vörösbor még egészségesebb, mint hittük
A vörösbornak már eddig is több, kedvező egészségügyi hatást tulajdonítottunk, de egy összefoglaló tanulmány szerint az élvezeti hatása miatt ugyancsak szívesen fogyasztott szeszital a szív- és érbetegségek, a rosszindulatú daganatok vagy a cukorbaj megelőzésére egyaránt alkalmas.
Ausztrál kutatók cikke az Alcoholism: Clinical and Experimental Research szeptemberi számában jelenik meg, de az orvosi szaksajtó már most izgatottan elemzi a kiszivárogtatott információkat.
Hosszú ideje kutatják a piros szőlő és a vörösbor nem csak hangulatkeltő, hanem egészséget védő tulajdonságainak titkát. A gyümölcsben és a belőle készült szeszes italban bonyolult, biológiailag aktív anyagok vannak - sokféle flavonol, színes anthocianinok és a sokat vizsgált polifenol, a rezveratrol.
Kutatások tárgya. Jobb, mint gondoltuk |
Lindsay Brown és munkacsoportjának összefoglaló tanulmányának első tétele, hogy a rezveratrol csökkenti a rosszindulatú daganatos betegségek valószínűségét. A kutatók szerint ez a molekula a rosszindulatú burjánzásnak induló szövetekben fokozza a programozott sejthalál ütemét.
A második, fontos hatás, hogy a rendszeres rezveratrol-bevitel - mint például a vörösbor mértékletes fogyasztása étkezések során - mérhetően csökkenti a koszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát. A média is sokat írt a "francia paradoxon" jelenségről, amelyet - főleg a francia szakértők - a helyi vörösbor iszogatásával magyaráznak. Ebben az esetben a paradoxon megjelölés onnan ered, hogy a franciák étkezése és egyéb kockázati tényezői alapján abban az országban sokkal több szív- és érbetegség okozta haláleset volna várható, mint ami ténylegesen előfordul. A kedvező különbség oka - úgy tűnik - a francia vörösbor.
Végül a rezveratrol lassítja az érelmeszesedés folyamatát, a cukorbetegség megjelenését, sőt a korosodással összefüggésbe hozható, idegrendszeri betegség veszélyét is. Emeljük - legfeljebb egy deciliternyi vörösborral töltött poharunkat: Egészségünkre!