A vörösbor megakadályozhatja a tüdőrák kialakulását
A Kaiser Permanente tudósai szerint a vörösbor magas antioxidáns-tartalma révén csökkentheti a tüdőrák kialakulásának esélyeit dohányos férfiak esetében.
Chun Chao és kollégái összesen több mint 84 ezer 45 és 69 év közötti férfi egészségügyi adatait és életviteli szokásait vizsgálták meg egy kaliforniai egészségügyi felmérés keretében. A hároméves kutatás során összesen 210 tüdőrákos esettel találkoztak.
A kutatók a sör, a vörös és fehérbor, valamint az égetett szesz fogyasztásának hatásait vizsgálták a tüdőrák kialakulására. Az eredmények szerint minden egyes pohár vörösbor elfogyasztásával (egy hónapra lebontva) mintegy 2 százalékkal csökken a tüdőrák kialakulásának esélye dohányosok esetében.
Az adatok alapján azoknál a dohányos férfiaknál, akik napi egy vagy két pohár vörösbort fogyasztottak, a tüdőrák kialakulásának valószínűsége mintegy 60 százalékkal csökkent a többiekhez képest.
A kutatók az eredmények ismertetése mellett fontosnak tartják azonban kiemelni, hogy a tüdőrák kialakulásának esélyeit még mindig a dohányzás abbahagyásával lehet a leginkább csökkenteni, hiszen a vörösbort fogyasztó dohányosoknak még a csökkent értékek mellett is jóval nagyobb az esélyük a betegség kialakulására, mint a nemdohányzóknak.
A vörösborról régóta közismert, hogy igen magas az antioxidáns tartalma elsősorban a szőlő héjából és magjából származó reszveratrolnak köszönhetően.