2009. március. 13. 10:10 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. március. 13. 09:55 Plázs

Baj van a vérünkkel?

A szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagból, azaz a vasból - normál állapotban - napi 1-2 milligrammnyi szívódik fel. Precíz egyensúlyi állapotról van szó, amelynek zavara legtöbbször túlterheléses állapotokhoz vezethet; vashiány viszont elégtelen táplálkozás, az ásványi anyag rossz felszívódása vagy vérveszteség miatt alakulhat ki.

A vérszegénység (anémia) az egyik leggyakoribb betegség, amelynek legtöbbször a vashiány az oka. "Az anémia  - élettani körülmények között - fejlődésben levő gyerekeknél, terhesség alatt, rendszeres havi vérzés esetén, alacsony vastartalmú táplálkozás, azaz vegetáriánus étrend miatt alakulhat ki"  – mondja a Medizóna megkeresésére Várkonyi Judit hematológus. A doktornő szerint ha nem jut elég vas a szervezetünkbe, az oxigénre éhes szerveink sem működnek megfelelően: fáradtak, gyengék, sápadtak leszünk, csökken a betegségekkel szembeni ellenállásunk. A vashiányt az ásványi anyag pótlásával, illetve megfelelő táplálkozással lehet biztosítani. Jó tudni, hogy a vas legjobban az állati eredetű élelmiszerekből szívódik fel, a húsban, májban levő vas negyedét képes felvenni a szervezet, míg a növényi eredetű táplálékokból kevesebb, megközelítően 10 százaléknyi vérképző anyag hasznosul: ennek felszívódását a C-vitamin is segíti.

„Fáradékony voltam, a legkisebb erőfeszítés után is majdnem kiugrott a szívem. Furcsa és kellemetlen volt ez az állapot, hiszen mindig egészségesen éltem. Amikor elmentem az orvoshoz, kiderült, baj van a véremmel, azonnal kórházba kell mennem" – meséli egy középkorú nőbeteg. "Miután a csontvelővizsgálat azt mutatta, hogy nagyon kevés vérsejtem termelődik, azonnal vért kaptam. Azóta rendszeres vérátömlesztésre szorulok, ami azt a gondot is felvetette, hogy az idegen vérrel kapott vas nem ürül ki a szervezetemből."

Az előbbi esetben szerzett vastúlterheltségről beszélünk.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.