Milyen vitaminokhoz nyúljunk télen?
Nyakunkon az influenzajárvány, a szakemberek pedig azt tanácsolják, vitamindús táplálkozással készítsük fel szervezetünket a vírusok támadására. A hideg hónapokban amúgy is jobban odafigyelünk a megfelelő vitaminbevitelre. De tudjuk-e, mire van szükségünk? Friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk, vagy inkább vitaminpótlókhoz nyúlunk?
A vitaminok elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez, de sokat vitatott kérdés, melyikből mennyire van szüksége a szervezetünknek. Normális életvitel mellett különösen fontos az A-, a C-vitamin és a folsav néven ismert B9-vitamin. Az A-vitamin hiánya a legsúlyosabb világszerte, hisz vakságot is okoz a fejlődő országokban élő gyermekeknél. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint évente félmillióra tehető az A-vitamin hiányában kialakuló vakságok száma. A folsav fontos szerepet játszik a magzati fejlődési rendellenességek (például nyitott gerinc) megelőzésében, igen alacsony napi szükséglet (400 mikrogramm) mellett. A napi C-vitaminszükséglet magas, 60-90 mg felnőtteknél.
Vitaminbomba. Csak természetesen |
A vitamin szót Casimir Funk lengyel származású amerikai tudós vezette be, amikor felismerte a B-vitamin kulcsszerepét a beriberi nevű, főként az idegrendszert érintő megbetegedésben. Feltételezte, hogy minden hasonló, később vitaminként ismert anyag tartalmaz nitrogént. Bár a vitaminok szerkezetét vizsgáló későbbi kutatások Funk alaptételének ellentmondtak, a vitaminoknak még sok közös tulajdonságuk van: szerves vegyületek, a táplálékkal történő bevitelük létfontosságú, mert a szervezet nem tudja - vagy csak részben, például a D- vagy a K-vitamin esetében - előállítani őket.
"A vitaminhiánynak számos tünete lehet - fáradékonyság, hajhullás, repedezett ajkak, látásromlás -, de ne mi akarjuk eldönteni, mire van szükségünk, bízzuk ezt mindig az orvosra" - mondta megkeresésünkre Salamon Ferenc, a Szent János kórház belgyógyász főorvosa. Sokszor fokozott vitaminbevitelt javasolnak megnövekedett energiaszükséglet, koleszterinszint-csökkentés, sebgyógyulás elősegítése, akné (pattanásos bőr) kezelése és hajhullás vagy őszülés esetén - tette hozzá. Ez esetben a vitaminokat mint gyógyszereket kell kezelnünk, szigorú orvosi ellenőrzés mellett.
Amíg egyes emberek hiányt szenvednek létfontosságú vitaminokból, addig mások habzsolják a különféle vitamintartalmú étrend-kiegészítőket. "Megfelelő táplálkozással szervezetünk minden fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájut, normális életmód esetén testünk jelzi is, mire van szüksége" - nyugtat meg minket Salamon doktor. Az egészséges táplálkozás sokkal jobb forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a táplálék-kiegészítők; a tápanyagok kölcsönhatása olyan előnyökkel járhat, amit a kiegészítők nem tudnak pótolni - árulja el a belgyógyász, miért tekinthetők sok eseteben kidobott pénznek a mesterséges vitaminokra elköltött összegek.
Miben van a legtöbb C-vitamin? | |
friss citromlé (53 mg/100ml), narancs (50 mg/100g), vöröskáposzta (50 mg/100g), csipkebogyó dzsem (50 mg/100g), fejeskáposzta (48 mg/100 g), metélőhagyma (47 mg/100g), csalamádékonzerv (45 mg/100g), citrom (45 mg/100g), friss grapefruitlé (43 mg/100ml), mandarin (42 mg/100g), grapefruit (40 mg/100g), kínai kel (36 mg/100g), póréhagyma (30 mg/100g) |
Télen is ehetünk bőségesen nagy C-vitamintartalmú zöldségeket, gyümölcsöket (lásd keretes írásunkat): citrusfélék frissen facsart levét, nyers karalábét, póréhagymát, káposztaféléket. Ilyenkor, annak ellenére, hogy hideg van és nem érezzük, hogy erősen sütne a nap, a D-vitamin szükségletünk egy részét a szabad levegőn tartózkodva tudjuk biztosítani.
A vitaminok szerepe változatos: míg jelenlétük a táplálékunkban létfontosságú, a túlzott bevitel káros lehet. A vitaminokat ezért elővigyázatosan, a szükségleteknek megfelelően kell fogyasztani. Magasabb dózisok csak bizonyos esetekben ajánlottak, mint például a terhesség alatt, amikor az anya és a magzat igényei ezt megkívánják. A vízben oldódó vitaminok (B1, B2, B6, B12, B3, B5, B9, H, C) esetében, amire nincs szükségünk, az a vizelettel kiürül. A zsírban oldódó vitaminoknál (A, D, E, K) komolyabb következménye is lehet a túladagolásnak: a túl sok A-vitamin például májpanaszokat okozhat.
Általános hiedelem, hogy a zöldségek és gyümölcsök napjainkban kevesebb vitamint tartalmaznak, mint régen. Pedig a növények vitamintartalma elsősorban a fajtájuktól függ. Egy-egy gyümölcs különböző fajtáinál is eltérő lehet a vitamintartalom: például a Jonagold alma vitamintartalma magasabb, mint a Goldené. (Egy elemzés során pedig 13 különböző eperfajtát vizsgálva 47 százalékos volt az átlagtól történő eltérés az egyes fajták folsavtartalmában, és akár 90 százalékos eltérés a béta-karotin tartalomban.)
Hogyan marad meg a vitamin? | |
- Gyorsan, hideg vízzel öblítsük le őket. - Először mossuk meg, és csak aztán daraboljuk fel a zöldségeket és a gyümölcsöket. - Kis mennyiségű citromlé vagy ecet hozzáadásával csökkenthetjük a darabolás utáni C-vitamin-veszteséget. - Lehetőleg gőzben vagy serpenyőben pároljuk a zöldségeket, ahelyett, hogy nagy mennyiségű forró vízben főznénk ki őket. - A főzővizet azonnal használjuk fel levesek, szószok készítéséhez. - A hosszú és lassú főzés, valamint a tartós melegítés tönkreteszi a vitaminokat. |
Hő, víz, fény és oxigén hatására az ételek vitamintartalma csökkenhet. A zöldségek 15 perces áztatása például 2-30 százalékos C-vitamin-veszteséget okozhat. Főzéssel a zöldség vagy gyümölcs fajtájától függően ez az érték 10-60 százalékra ugrik. Persze az egyes vitaminok ellenállóképessége között is van különbség, de bizonyos körülmények különösen rossz hatással vannak rájuk. Sok háztartásban a zöldségek nem frissen a kertből kerülnek a tányérra, hanem fagyasztott formában szerzik be őket. Ezek vitamintartalma kielégítő és sokszor magasabb, mint a boltok polcain sínylődő társaiké.
Napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott - ám az egyszerű és közismert ajánlást csak kevesen tartják be. Sok esetben egyszerűbb a multivitaminokhoz nyúlni, mint hogy egyszerű étrendváltoztatásokkal korrigáljuk a hiányt, noha tudjuk, nem ez a helyes út. Tanulmányok kimutatták, hogy Európa bizonyos részein lényegesen csökkent a tej, a hús és a gyümölcs fogyasztása, ugyanakkor egyre inkább teret hódít a cukoré és a sajtoké.