A hónap slágerzöldsége egyértelműen a tök, hiszen több...
A hónap slágerzöldsége egyértelműen a tök, hiszen több település is fesztivált szentel neki – Rácalmás október első, Őriszentpéter és Szőlőskislak október második hétvégéjén ünnepli kedvencét. Tökételfőző-verseny, töklámpásfaragás, Tökkirályválasztás és megannyi színes, vidám program várja a tökbarátokat egy tökéletes mulatságra. A kulináris ranglétrán minden státuszt megjárt tök a XX. század közepére szép lassan feledésbe merült, csak napjainkra, többek között az Amerikából visszaszivárgó halloween-divatnak köszönhetően emelkedett fel ismét. Nemcsak az ünnep, az egészséges táplálkozás hívei is felfedezték maguknak az egykor a szegények eledelének számító tököt, mely számos vitamint és nyomelemet tartalmazó, változatosan felhasználható alapanyag. A Magyarországon is megannyi fajtában – a sütőtöktől kezdve a csillagtökön át a laskatökig – termesztett kabakost rántva, pörköltnek, főzeléknek, levesnek, de akár desszertnek is készítik – ha szerencsénk van, mindet megkóstolhatjuk, ha ellátogatunk az egyik tökünnepre.
A hónap másik nagy favoritja a kolbász. Október 11-12-én a Budavári palotában pálinka, 23-26-án Békéscsabán töltött káposzta kíséretében ízlelhetjük meg ezt a hungarikumnak számító húskészítményt. Több kolbászház is bemutatja majd tudományát, de kóstoljunk akár csabait vagy gyulait, abban biztosak lehetünk, hogy aki csak egy kicsit is kedveli a kolbász füstös, fűszeres ízét, nem marad éhesen.
Mindkét helyszín számos programmal, koncertekkel várja az érdeklődőket, Békéscsabán ezeken felül szakmai és sportrendezvények is kísérik a régió egyik legfontosabb fesztiválját. Ha szeretnénk aktívan részt venni a kolbásztöltésben is, vegyük Szarvas felé az irányt, ahol versenyre várják az ügyeskezűeket október 25-én, szombaton.
Október második hétvégéje szinte tobzódik a gasztrorendezvényekben, nekünk nincs is más dolgunk, mint eldönteni, mivel szeretnénk megtölteni a bendőnket: a tojás, a paprika, a dió, az alma, a kakas és a gesztenye hívei egyaránt találnak maguknak programot.
A Siófoki Tojásfesztivál a tojás világhetén népszerűsíti kedvenc eledelét, művészeti és szakmai kiállítással és vásárral, szórakoztató programokkal és guiness rekordkísérlettel várja a tojásbarátokat. A reneszánsz évhez kapcsolódóan a kísérlet keretében Bonfini, azaz Mátyás király írnokának kedvenc tojásételét fogják több ezer tojásból elkészíteni a résztvevők. A Diósjenői Diófesztivál nem elsősorban gasztronómiai, sokkal inkább családi rendezvény, a névadóról nem elfeledkezve mégis megtaláljuk a programok között a diós sütemények versenyét.
Sokkal nagyobb szerep jut a Rakamazi Jonagold Almafesztivál névadójának – a gazdák helyben termesztett almák széles választékát vonultatják fel, „Szabolcs aranyának“ legízesebbikeiből haza is vihetünk néhány kilóval, ha már kimulattuk magunkat a zenés forgatagban. Az Ópusztaszeri papriknapon kipróbálhatjuk a paprikafűzést, hasítást, a járgányos paprikadarálót és a lábbal működtetett mozsarat, a külüt is – s ha már mesterei vagyunk a paprikafeldolgozásnak, meg is kóstolhatjuk a legfinomabb paprikás fogásokat.
A tardiak is tárt karokkal várják az éhes vendégeket – a Tardi Kakasfesztivál és Főzőverseny nemcsak remek kakasételekkel, de kakasszépségversennyel is csábít minket. A hétvégi programkínálatból csemegézve nem szabad megfeledkeznünk a Velemi Gesztenyeünnepről sem. A két napos mulatságon egymást érik majd a zenés-táncos előadások, a kézműves műhelyek pedig egész nap bemutatókkal várják a népi mesterségek iránt érdeklődőket. Természetesen étlapra kerülnek a gesztenyés ételek is, melyeknek nagy hagyománya van a magyar konyhában.
Míg szeptemberben egyértelműen a boré a főszerep, októberben előtérbe kerül a sör. Nemcsak Münchenben, már idehaza is együtt iszogathatnak a sörbarátok – Mohácson a II. Paulaner Októberfesten ugyancsak október második hétvégéjén zenés programokkal és extrém vidámparkkal várják őket. A hónap utolsó hétvégéjén a halé a főszerep. A Szigligeti Süllőfesztiválon a halételeken, helyi ételkülönlegességeken túl borászok, kézműves vásár és színes programok várják az halfalatokra vágyókat. A Tihanyi Garda Fesztiválon a „látott halat“ szakavatott halászok a szemünk láttára fogják ki – ebből készül majd a délutáni hallakoma, melyet a vendégek a szórakoztató műsorokat nézve fogyaszthatnak el. A Tatai „Öreg-tavi nagy halászat“ hálóvetéssel indul, pompás halfogásokkal folytatódik, hogy aztán szombat este az Első Tatai Halászbállal érje el tetőpontját. A sok halétel mellett azért jut erre a hétvége valami finomság is: az Óbudai Fő téren az ország első Csokoládé Parádéján nyalakodhatnak az édesszájúak.
Ha találtunk kedvünkre való programot, biztosan sokáig szánkban érezzük majd az október ízeit.
Molnár Kata Orsolya