Sándor Napi Bormustra
A már hagyományosnak számító program 2003 tavaszán a Badacsonyi...
A már hagyományosnak számító program 2003 tavaszán a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság kezdeményezésére indult, hogy lehetőséget adjon a borrégióhoz tartozó borvidékek legjobb borainak bemutatására.
A nyilvános rendezvény elsősorban a szőlészeknek, borászoknak, borkereskedelemmel foglalkozóknak, a bort a gasztronómiában és a turizmusban felhasználó szakembereknek szól, de szívesen látják azokat a borkedvelőket is, akik a különleges minőséget keresik.
Az idei Sándor Napi Bormustrán a Pinot családhoz tartozó borok szerepelnek, közülük is kiemelkedik a Szürkebarát. A régióban a fajta főleg a Badacsonyi Borvidékhez kötődik, de a balatoni térség más részein is kiváló borokat ad.
Egyre fontosabb fajtája a térségnek a Pinot noir, vagy más néven Kék kisburgundi is. Ma már ez a fajta is a régió egész területén megtalálható, s a korábban inkább fehérborosként ismert vidékeken is eredményesen színesíti a kínálatot. A család harmadik tagja, a Pinot blanc. A fajtacsoportból a legkisebb arányban szerepel a régió ültetvényein, de több helyen így is nagyon jó minőséggel termelik.
A bormustrát Ács János polgármester nyitja meg, majd dr. Májer János, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója tart előadást fajtacsoport régióbeli szerepéről. Ezt követően prof. dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője mutatja be és értékeli a résztvevőkkel együtt a bormustrára felsorakoztatott mintegy 30 bort. A bormustra szakmai eszmecserével és a borokhoz illő vacsorával zárul.
Forrás: Turizmus Online