Miért veszélyes a fehérjedús táplálkozás?
Az étrendünk befolyásolhatja viselkedésünket, előidézve olyan pozitív hatásokat, mint a kreativitás, vagy a tisztánlátás, de lehetnek negatív következményei is, mint például a szorongás vagy a zavartság. A fehérjedús diéta – tele vörös húsokkal és sajttal – pedig kifejezetten veszélyes az agyra.
Számos tény bizonyítja, hogy az agyunk működése valamint az egészségi állapotunk szoros kapcsolatban van az étrendünkkel. A kutatók nemrég arra jöttek rá, hogy bizonyos diéták növelik a hajlamot végzetes neurodegeneratív betegségek kialakulására, mint amilyen az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, vagy a Sclerosis multiplex. Egy tanulmány szerint a húsfogyasztás háromszáz százalékkal növeli a demencia, azaz az elbutulás kialakulásának kockázatát. Ez minden bizonnyal az állati zsírban megkötött növényvédő szereknek köszönhető, vagy a túl sok fehérjének, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak glutamátot, azt az aminosavat, amely a neuronokat túlserkentve, azok halálát idézi elő (glutamát-excitotoxicitás).
Károsítja az agyat a sajtban gazdag étrend |
Az excitotoxicitással kapcsolatos egyik vezető tanulmány azt találta, hogy a húsokban gazdag étrend megnöveli a vér glutamát szintjét - ez a szint ugyanis száz százalékkal magasabb volt a neurodegeneratív betegek esetében. Mint ismeretes, a húsok glutamátban gazdag élelmiszerek, különösen a marha és más vörös húsokban található nagy mennyiség ebből az aminosavból. Mindemellett a gyümölcslevek is tele vannak glutamáttal.
A szakértők szerint tartózkodjunk minden olyan italtól és ételtől, amely koncentráltan tartalmaz fehérjét és izolált aminosavakat (protein bárok). A magas fehérje diéták fokozzák az öregedést és ártanak a veséknek. Az étrend-kiegészítők fontosak a mai világban, szedjünk memóriajavító készítményeket, illetve vitaminokat egészségünk megőrzése érdekében.
Mint arról már korábban beszámoltunk, a vörös húsok növelik a mellrák esélyét is. Azok a nők, akik naponta több mint másfél étkezés alkalmával fogyasztanak vörös húsokat, közel kétszeresére növelik esélyüket a hormonháztartás egyensúlytalansága következtében kialakuló mellrákra, ellenben azokkal, akik hetente is csak maximum háromszor esznek ilyen ételeket – áll a Harvard tanulmányában. A mell – a prosztatához és a vastagbélhez hasonlóan – daganatának kialakulását ugyanis nagyban befolyásolja a hormonális egyensúly. Magas ösztrogén, illetve alacsony progeszteron szint esetén jóval nagyobb az elváltozás megjelenésének esélye. Az egyetem kutatói több mint kilencvenezres adatbázist vizsgáltak át - amely mellesleg a nők étrendi szokásait is tartalmazta – s a végeredmény szerint azok a nők, akik többször vesznek magukhoz vörös húsokat, általában túlsúlyosak, és gyakran dohányoznak is; ezek pedig mind növelik a melldaganat kialakulásának esélyét. A kutatók arra jutottak, hogy figyelembe véve ezt a két kockázati tényezőt, a vörös hús fogyasztása tovább rontja a helyzetet, s tovább fokozza a kockázatot.