Légúti megbetegedést okozhat a pattogatott kukorica
A pattogatott kukoricára kerülő mesterséges vajaroma súlyos légúti megbetegedéseket okozhat, pontosabban az aroma egyik vegyülete, a diacetyl.
A The Washington Post című amerikai lap online változata számolt be a "Popcorn-Workers-Lung", szó szerinti fordításban a "Pattogatott-Kukorica-Munkástüdő" nevű betegségről, amely akut légzési zavarokat okoz, és a hörgők megvastagodásához vezet. A tüdő levegőfelvétele olyan csekély lesz, hogy a túlélés tüdőátültetés nélkül nem lehetséges. Ez a roppant ritka betegség feltűnő gyakorisággal éri azoknak a gyáraknak a dolgozóit, ahol mikrohullámú sütőben kisüthető pattogatott kukoricát gyártanak.
Felejtsük el? © sxc.hu |
A betegség első feltűnése óta 29 aromaanyag gyárat ellenőriztek az egészségügyi hatóságok, 8 esetben bizonyított, hogy a munkatársak megbetegedtek a bronchiolitis obliterans nevű betegségben. További 22 munkásnak jelentősen csökkent a tüdőkapacitása, ami a betegség korai stádiumára utal.
David Michaels az amerikai szövetségi munkavédelmi hatóság egyik vezetője kijelentette: "A diacetyl nem olyan rákkeltő szer, amelytől az ember majd harminc év múlva hal meg, az emberek szemünk láttára vesztik életüket. Csak a tilalom lehet hatékony eszköz." Kaliforniában a törvényhozás vitatkozik a szer betiltásáról, de egyelőre még nem határoztak - írja az amerikai napilap online változata.
Európában és így Magyarországon sem használható aromaanyagokhoz a diacetyl nevű szer, amely valóban súlyos légúti megbetegedéseket okozhat - mondta Sohár Pálné, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője.