2007. január. 11. 11:50 MTI Utolsó frissítés: 2007. január. 11. 12:30 Plázs

ÁNTSZ: hanyagság okozza a legtöbb ételmérgezést

Döntő többségében a személyi felelősségre, a hanyagságra vagy a tudatlanságra vezethetők vissza a közétkeztetésben az utóbbi időben szaporodó számú ételfertőzések, ételmérgezések - mondta el Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője.

A közétkeztetéssel foglalkozó cégek általában jogkövető magatartást tanúsítanak, érzik a felelősségüket, gondot okoz azonban a személyi fluktuáció. A megfelelő képzettség, a felelősségtudatos magatartás nem minden dolgozóban alakul ki, s ennek a közétkeztetésben az ételfertőzések, ételmérgezések a következményei - mondta Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője a témában rendezett konferencián. 

Az utóbbi időben elszaporodott ilyen esetek döntő többsége személyi felelősségre, hanyagságra vagy tudatlanságra vezethető vissza. Az olcsó munkaerő alkalmazására irányuló szándék felülírja, amit "a józan ész diktál" - jegyezte meg.
 
Az esetleges szankciókról elmondta, hogy a közétkeztetésben az ÁNTSZ-nek határozati intézkedési, illetve szankcionálási lehetősége van.
 
Utóbbinak több fajtáját alkalmazzák, a kisebb szabálytalanságokért kiróható helyszíni bírság felső határa élelmezésegészségügyi szabálysértés esetén 10 ezer forint. A végrehajtási bírság felső határa 150 ezer forint, s lehetőség van minőségvédelmi bírság kiszabására is, amelynek alsó határa 50 ezer forint, felső határa az áru értékével függ össze. Ha az adott áru veszélyezteti az egészséget, lehet az értékének a háromszorosa.
 
A közétkeztetés aktuális minőségi és élelmiszerbiztonsági feladatai címmel rendezett konferencia célja, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszerbiztonsági kérdésekre, a higiéniai szabályok betartásának fontosságára - mondta el az egyik előadó, Molnár Pál. Hangsúlyozta: a higiéniai szabályok betartása mellett a jó minőségű alapanyagokra, a dolgozók megfelelő egészségi állapotára egyaránt oda kell figyelni a közétkeztetésben.