Napi merítés hvg.hu 2010. november. 14. 12:29

Ételek, amelyek akár ölhetnek is

Számos olyan hal, gyümölcs, zöldség létezik, amely, ha nem megfelelően kezelik, akár az utolsó vacsoránkat is jelentheti - írja a Világutazó blog szerzője.

Például a fugu vagy gömbhal elkészítése a szervezetében található tetrodotoxin nevű méreg miatt külön mesterségnek számít Japánban. A hal májában, bélrendszerében és petezsákjában található nagyon erős neurotoxin ellenáll a főzésnek is. A gömbhal fogyasztása igazi orosz rulett, gyakran csupán az adrenalinlöket miatt eszik. 1958 óta csak külön vizsgával rendelkező szakácsok készíthetnek nyilvánosan fugut. A szigorú vizsga letételéhez két-három év gyakorlat kell, így is mindössze a szakácsok 35 százaléka megy át a vizsgán. A szakképzett szakácsok és a körültekintés ellenére is évente ezrek halnak meg fugumérgezés következtében. Kíváncsi, milyen ételek lehetnek még mérgezőek? A Világutazó blogon megtudhatja.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?