Kult hvg.hu/MTI 2024. szeptember. 19. 20:25

Megnyílt a Biodómban az idei World Press Photo, ami a botrány után nem kellett sem a Nemzetinek, sem a Néprajzinak

Az idei fődíjat egy, a halott unokahúga testét ölelő palesztin nő képe nyerte.

Huszonnégy országból 31 fotográfus képeit mutatja be az idei World Press Photo kiállítás, amely csütörtök este nyílt meg Budapesten, a Biodómban.

Tavaly a Fidesz “gyermekvédelmi” törvényére hivatkozva a Mi Hazánk botrányt kavart néhány kép miatt, amely melegeket ábrázolt. Az eset miatt menesztették a Nemzeti akkori főigazgatóját, L. Simon Lászlót. Idén már helyszínt találni sem volt könnyű: elzárkózott Demeter Szilárd és visszakozott a Néprajzi Múzeum is.

Több, mint 30 éve szervezem a World Press Photo kiállítást Magyarországon, de ilyen kanosszát még nem jártam, mint idén”

– mondta a HVG-nek Révész Tamás. Teljes cikkünk a témában itt olvasható.

Budapest 48 éve ad otthont a tárlatnak. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a fotók a valóságról üzennek nekünk, amit nem lehet letagadni. A jövővel kapcsolatos kihívásokat meg kell ismernünk és meg kell ismertetnünk a jövő generációjával, ahhoz hogy a jövőt uralni tudjuk – mondta. Az idei kísérőtárlaton a 15 éves On the Spot magyar dokumentumfilm-sorozat alkotói, Cseke Eszter és S. Takács András által készített képek és videók láthatók.

Az idei fődíjat egy, a halott unokahúga testét ölelő palesztin nő képe nyerte.

A nyertes fotón a 36 éves Inász Abu Maamár egy izraeli rakétacsapást követően öleli magához 5 éves unokahúga, Szalih holttestét a Gázai övezetben. A kép október 17-én, mindössze 10 nappal a háború kirobbanását követően készült, és Mohamed Szálem, a Reuters palesztin fotósa készítette. Itt lehet megnézni:

Tragikus gázai jelenetről szóló fotó nyerte a World Press Photo idei fődíját

A pályázat globális díjait négy kategóriában osztották ki.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.