Kult hvg.hu 2023. május. 22. 11:10

Drakula a Városligetben ül és olvas: újabb Kolodko-miniszobor bukkanhatott fel

A művész egyelőre nem posztolt az alkotásról, de már rengetegen kiszúrták és lefotózták.

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten, ezúttal a Városligetben, Vajdahunyad váránál, szúrta ki az enbudapestem.hu.

Kolodko Mihály alkotásairól már több ízben is beszámoltunk: csak a közelmúltban készített például gránátba kapaszkodó kis Vukot, függőágyban pihenő Ferenc Józsefet, állított emléket az '56-os forradalomnak, de megörökített egy kárpátaljai egyetemi tanárt is, aki a háborúban harcolva is tartotta diákjaival a kapcsolatot. Legutóbb akkor írtunk róla, amikor újraalkotta az egyik szobrát, amit 2019-ben a Mi Hazánk egyik képviselője a Dunába dobott.

Kolodko Mihály: "Művészi hitvallásomat a pici bronzpiszoár szemlélteti a Városligetben"

Eredetileg monumentális szobrászat szakon végzett Lembergben, de már Ungváron is inkább csak miniszobrokat készített. Azért települt át Magyarországra, mert szerinte itt nagyobb a remény komolyabb megbízásokra, ám Budapesten eddig a köztéri gerillaszobraival lett híres. Portréinterjú Kolodko Mihállyal.

A legújabb bronzfigura nem más, mint Drakula, pontosabban az őt megszemélyesítő, éppen olvasó Lugosi Béla (a kastély oldalában egyébként 2003-ban már megjelent egy kőszobor a vámpírról, ez Harmuth Zech munkája).

Habár a művész még nem posztolt róla közösségi oldalán, már rengeteg szemfüles városjáró kiszúrta és meg is osztotta; valóságos nyomozás kezdődött arról, hogy a szobor eredeti Kolodko-e vagy sem. Mint kiderült, a Deutsche Welle egy korábbi, a művésszel készített riportjában már feltűnt az akkor még csak formálódó alkotás, és arra is felfigyeltek a rajongók, hogy Drakula palástjának hátulján ott van a művész aláírása.

Még több Kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.