Kult hvg.hu 2022. december. 06. 11:59

A CEU megnyitja a budapesti könyvtárát

Ez Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű humán- és társadalomtudományi könyvtára.

A téli hónapokra számos magyarországi közgyűjtemény, felsőoktatási intézmény és kutatóintézet kénytelen bezárni kapuit, a Közép-Európai Egyetem (CEU) könyvtára azonban nyitva áll a magyar egyetemek és főiskolák hallgatói, oktatói, a Magyar Tudományos Akadémia egykori intézeteinek tudományos munkatársai, valamint a sajtó képviselői számára.   

A CEU közleménye szerint a több, mint 400 ezer címes könyvtár, ahol 61 ezer online folyóirat és a legfontosabb társadalom- és humántudományi adatbázisok várják a látogatókat, hétköznaponként reggel kilenc és délután hat óra között, szombaton pedig tizenkettő órától hat óráig látogatható. 

A négyszáz olvasót befogadó ötemeletes könyvtár nyilvános számítógép termináljaival a CEU főépületében (V. kerület, Nádor utca 15.) található. A könyvtár használatához szükséges űrlap itt található

A hvg360 rezsihorror miatt szenvedő könyvtárakról szóló cikkében a Budapestről Bécsbe üldözött egyetem egykori könyvtárának volt munkatársa azt mondta, „az egész magyar kulturális élet vesztesége”, hogy az ország egyik legjobban felszerelt és leginkább felhasználóbarát könyvtárát politikai és ideológiai ürüggyel kiszorítják az országból.

TikTok-csatornával és "kabátos kölcsönzéssel" próbálják túlélni a rezsiválságot a könyvtárak

Amíg Orbán Viktor főúri magánkönyvtárának mennyezetét a kora újkori protestáns templomokat idéző, cizellált kazetták díszítik, az ország könyvtárainak dolgozói puritán kreativitással próbálják nyitva tartani intézményeiket.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?