Kult MTI 2021. február. 28. 14:00

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

Marco Bellocchio rendező Az áttérés címet adta a készülő filmnek.

Marco Bellocchio olasz filmrendező filmet forgat Edgardo Mortara 19. századi zsidó gyermekről, akit titokban megkereszteltek és elszakítottak a családjától, hogy keresztényként nőjön fel – értesült a Variety.

Az "elrabolt" fiú valós történetét már Steven Spielberg is meg akarta filmesíteni, de a rendező nem talált megfelelő gyermekszínészt a főszerepre, és végül ejtette a tervet. A The Kidnapping Of Edgardo Mortara (Edgardo Mortara elrablása) című produkció forgatása a tervek szerint 2017 elején kezdődött volna a Pulitzer-díjas David Kertzner azonos című könyve alapján.

Kertzner 1997-ben kiadott könyve egy bolognai zsidó fiú történetét idézi fel 1858-ból, akit a család egy katolikus háztartási alkalmozottja titokban megkeresztelt, majd a pápai hatóságok a fiú katolikus vallására hivatkozva elvették a szülőktől a gyermeket.

A katolikus nevelőintézetben felnőtt Edgardo Mortara később pap és pártfogója, IX. Piusz pápa boldoggá avatásának támogatója lett. IX Piusz 2000-ben történt kanonizálását az egyházfő állítólagos antiszemitizmusa mellett egyebek közt a Mortara-ügyben játszott szerepe miatt ellenezték egyes zsidó és katolikus szervezetek, személyiségek.

A fiukért küzdő szülők harca egy nagyobb politikai játszma részévé vált, amelyben a pápasággal a demokráciáért és Itália egyesítésért küzdők álltak szemben.

A Variety értesülése szerint Marco Bellocchio korabeli dokumentumok alapján forgatja a filmet, amelynek a La conversione (Az áttérés) címet adta. A forgatást jövőre kezdik Bolognában, Rómában és más európai városokban, a projektben részt vesz az olasz köztévé filmgyártó cége, a RAI Cinema is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.