Kult hvg.hu 2020. november. 25. 08:37

Megszólalt a terveiről az SZFE egyik új vezetője

Sára Balázs az egyetem filmintézetének a napokban, fura körülmények között kinevezett vezetője az SZFE honlapján mesélt terveiről.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Már az új vezetés felügyeli a Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapját, kedden egy rövid interjú jelent meg itt Sára Balázzsal a terveiről.

Mint az egyetem filmintézetének a vezetője mondta, a filmes képzéseknek „a szakmai alapok ismeretétől fogunk indulni, nagy hangsúlyt fektetve az egyéni kreativitás kibontására. Alkotó szakembereket fogunk képezni, akik képesek arra, hogy megfeleljenek a filmgyártás és a médiapiac folyamatosan változó igényeinek. Oda fogunk figyelni a hallgatók vizuális érzékenységére, fantáziájára, nyitottságára, befogadókészségére, és ezeket folyamatosan fejlesztjük az oktatás során”.

Hangsúlyozta, ő azt szeretné, hogy a jelenlegi tanárok végigvigyék az osztályaikat. Új szakmai tantárgyak indítását is tervezi a 2021–2022-es tanévben, de ezek még egyeztetés alatt állnak.

Szeretné továbbá a nemzetközi produkciókban tapasztalatot szerzett szakembereket bevonni az oktatásba. „Közvetlen, gyümölcsöző kapcsolatot kell kialakítani a külföldi filmes cégekkel, workshopokat fogunk velük közösen rendezni. Elengedhetetlen, hogy az egyetemen az angol nyelv oktatását kiterjesszük a filmes szakmai zsargon ismeretére.”

Nagyjából ennyi derül ki az SZFE új vezetőjének terveiből, illetve még annyi, hogy az ő saját pályafutására leginkább Illés György, Koltai Lajos, Kende János hatott, és az édesapja, Sára Sándor.

Sára Balázs filmes és tévés operatőrt, rendezőt nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének megbízott vezetőjéül az új kuratórium – derült ki egy, a hvg.hu birtokába került levélből. Sára Balázs azt a Balázs Gábor hangmérnököt váltja, aki az egyetem modellváltása miatti tiltakozásul mondott le a pozíciójáról, az összes többi intézet vezetőjével együtt.
A kinevezés tényéről az új kuratórium tagjai az egyetem tanárait vagy hallgatóit sem értesítették: csak egy, a filmes tanároknak küldött levél egyik aláírójaként találkozhattak először a névhez tartozó titulussal. A tanárok nincs tudomásuk arról, hogy a pozícióra – ahogyan az az egyetemen mindig is történt – ezúttal is pályázatot írtak volna ki.

Mint korábban írtuk, az SZFE új kuratóriuma az egyetem tanárait vagy hallgatóit elfelejtette értesíteni Sára Balázs kinevezéséről (csak mintegy véletlenül, egy levélből értesültek erről). A tanároknak nincs tudomásuk arról, hogy a pozícióra – ahogyan az az egyetemen mindig is történt – ezúttal is pályázatot írtak volna ki.

Sára egyébként azt a Balázs Gábor hangmérnököt váltja, aki az egyetem modellváltása miatti tiltakozásul mondott le a pozíciójáról, az összes többi intézet vezetőjével együtt.

(Sára Balázs képünkön jobb oldalon, Kásler Miklóssal)

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról