Kult hvg.hu 2020. október. 18. 10:24

Ismét üzentek az SZFE-hallgatók Szarka Gábornak

„Ha bűnbakot keresnek, megtalálták” – üzenték a Színművészeti hallgatói az új kancellárnak.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói egy újabb, a Facebook-oldalukon közétett videóval üzentek: ebben egyesével állnak ki és vállalják a felelősséget az egyetem elfoglalásáért.

A felvétellel arra reagáltak a hallgatók, hogy Szarka Gábor, az SZFE újonnan kinevezett kancellárja „magánakciónak” minősítette az egyetem elfoglalását és felelősnek Upor László volt rektorhelyettest és Csernai Mihály HÖK-elnököt nevezte meg. Németh Gábor, az SZFE oktatója korábban azt mondta, ő a tanköztársaság ötletgazdája.

A kancellár utasítása alapján péntek estig kellett volna mindenkinek elhagynia az egyetem épületét – ez azonban a tüntetők nem tették meg. Szarka Gábor utasítására az internetet is lekapcsolták az SZFE kollégiumában.

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.